ALERTĂ! Dosarul de informator al Securității al PF Daniel, posibil să nu fi fost ars! VIDEO 3
Social Ultima Ora

ALERTĂ! Dosarul de informator al Securității al PF Daniel, posibil să nu fi fost ars! VIDEO

Mulți ani, s-a vehiculat faptul că dosarul Patriarhului Daniel de colaborator al Securității ar fi fost distrus în decembrie 1989, potrivit unui proces verbal aflat în arhivele Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS). Dosarul, însă, ar putea fi intact.

Istoricul Mădălin Hodor, cercetător al Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, susține, într-un interviu acordat Newsweek LIVE, că e posibil ca dosarele care apar în procesul verbal ca fiind arse în decembrie 1989 să nu fi fost de fapt distruse.

Istoricul Mădălin Hodor, cercetător al Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, susține, într-un interviu acordat Newsweek LIVE, că e posibil ca dosarele care apar în procesul verbal ca fiind arse în decembrie 1989 să nu fi fost de fapt distruse.

Actualul patriarh nu era, în 1989, înalt ierarh al Bisericii Ortodoxe Române, dar era unul dintre cei mai importanți membri ai celebrului grup de reflecție care l-a întors pe Patriarhul Teoctist din autoexilul din 1989.

Știu povestea documentului. Este din 23 decembrie 1989, a și fost publicat la un moment dat, în care apare Ciubotea, cu nume de cod.

E un document de distrugere a dosarelor, acolo apare și monseniorul Robu, cu nume conspirativ”, a remememorat Mădălin Hodor povestea procesului verbal completat de doi ofițeri de Securitate.

Istoricul a prezentat contextul în care a fost produs procesul verbal în care era consemnată distrugerea importantelor documente.

„În 23 decembrie 1989, doi ofițeri de la Direcția de Informații Externe spun că au procedat la distrugerea dosarului de spațiu…

Acesta era «dosarul de spațiu Elveția», un dosar important, pentru că știm că în Elveția erau trimiși, sub acoperire, prelați ai Bisericii Ortodoxe Române, pentru studii la Institutul Ecumenic, care era o trambulină de lansare spre zonele unde urmau să acționeze.

ALERTĂ! Dosarul de informator al Securității al PF Daniel, posibil să nu fi fost ars! VIDEO 4

A mai fost distrus, potrivt documentului, dosarul unui ofițer, apoi vin dosarele acelor persoane, printre care și Ciobotea.

Dar mai există un proces verbal din ianuarie 1990. Aceiași ofițeri reiau ce au scris în 23 decembrie. După 1990, Securitatea a încept să adune ce s-a distrus în 1989. Ce au ars, ce nu au ars.

În acel proces verbal nou scriu același lucru”, a arătat cercetătorul CNSAS.

Mădălin Hodor a remarcat că pe listă mai sunt, în afară de cele două nume importante astăzi – Patriarhul Daniel și Monseniorul Robu, și alte persoane tot din mediul bisericesc mai puțin cunoscuți.

„Am mers să verific. Am găsit în arhiva CNSAS trei din dosarele de pe lista respectivă. Pe microfilm. Mai mult decât atât, în cele trei microfilme, există și documente din anii 1990.

Nu puteai să pui pe microfilmul unui dosar distrus în 1989 documente realizate în 1990. Că microfilmul nu poate fi tăiat și adăugat.

Chestiunea asta îmi spune că cele trei dosare existau în 1990 și nu erau arse. Iar dacă trei dosare din listă existau în 1990 și nu erau arse, nu cumva și celelalte dosare din listă nu prea au fost distruse?

E o întrebare legitimă”, a menționat Mădălin Hodor, în cadrul emisiunii Newsweek LIVE.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.