A "rupt" blestemul din urmă cu patru ani! Atletul Alin Firfirică s-a calificat la Olimpiadă 3
A "rupt" blestemul din urmă cu patru ani! Atletul Alin Firfirică s-a calificat la Olimpiadă
Ultima Ora Sport

A „rupt” blestemul din urmă cu patru ani! Atletul Alin Firfirică s-a calificat la Olimpiadă

Atletul Alin Firfirică s-a calificat, pentru prima dată, la Olimpiadă, deși reușise și la precedenta ediție, de la Rio, să-și facă baremul, însă cu o săptămână mai târziu decât trebuia, astfel că atunci i-a fost interzisă participarea la competiție.

A "rupt" blestemul din urmă cu patru ani! Atletul Alin Firfirică s-a calificat la Olimpiadă 4

Atletul Alin Firfirică este, în aceste zile, unul dintre cei mai fericiți sportivi români. Discobolul și-a îndeplinit baremul de calificare la Jocurile Olimpice de la Tokyo cu o aruncare de 67,32 m, reușită la Memorialului ”Kamila Skolimowska” de la Katowice (Polonia). Românul a și câștigat proba de aruncare a discului, ultima tentativă măsurând 67,26 m, un alt rezultat remarcabil.

În vârstă de 23 de ani, Firfirică va bifa la Tokyo prima sa prezență la Jocurile Olimpice. Ratarea „la mustață” a ediției de la Rio este de poveste.

„Mă bucur foarte mult că am reușit să obțin aceste bilete, este un vis devenit realitate, mai ales după eșecul de la ediția trecută. Atunci mi-am facut baremul, dar la o săptămână după ce s-au închis listele și nu am mai fost acceptat. Lucrul acesta m-a motivat. L-am avut alături și pe tatăl meu, care a fost sportiv de performanță. A făcut kaiac canoe, și-a dorit foarte mult să ajungă la o ediție de Jocuri Olimpice, dar nu a reușit. Și-a pus toate bazele în mine. Sunt sigur că s-a bucurat foarte mult să vadă că am ajuns aici și mi-am îndeplinit și eu visul și și el” – Alin Firfirică, vicecampion european U23.

S-a trezit cu cercurile olimpice desenate pe mașină

La întoarcerea în cantonamentul de la Snagov, atletul a avut parte de o felicitare-surpriză din partea colegilor.

„Când plecăm la o competiție și facem un rezultat bun, poți fi sigur că atunci când te întorci o să ți se întâmple ceva. Am un obicei foarte prost de a-mi lăsa mașina nespălată, am un strat gros de praf pe ea și s-a găsit un coleg binevoitor să îmi deseneze cercurile olimpice acolo, în praf. Cred că n-o să-mi mai spăl mașina pănă dupa următoarea ediție de Jocuri Olimpice” – Alin Firfirică, vicecampion european U23.

Alin Firfirică este al cincilea atlet român calificat la Jocurile Olimpice de la Tokyo, după Florentina Marincu-Iuşco (Sp. CN Cetate Deva – săritura în lungime), Alina Rotaru (CSM Bucureşti – săritura în lungime), Claudia Bobocea (CSA Steaua – 1.500 m), Daniela Stanciu (CSA Steaua – săritura în înălţime).

Obiectiv: medalie la Campionatul Mondial

Legitimat la CSA Steaua, Alin Firfirică are în palmares o medalie de aur și una de argint la Campionatele Europene U23, obținute în 2015 și 2017, dar și medalia de aur la Cupa Europei de Aruncări la U23, cucerită în 2017. La Campionatele Europene de seniori, din 2018, s-a clasat pe locul al 7-lea.

Pe lângă realizarea baremului pentru Tokyo, aruncarea de 67, 32 m reușită în Polonia reprezintă și cea mai bună performanță personală. Forma excelentă în care se află îl obligă pe Firfirică să își schimbe obiectivul pentru Campionatul Mondial ce se va desfășura la Doha, în perioada 27 septembrie-6 octombrie.

„M-am trezit cu un rezultat foarte mare. Aveam de gând să plec la Campionatul Mondial cu visul de a fi în finala de 8, dar acum se pare că am altă presiune pe cap și sunt văzut ca un candidat la medalie” – Alin Firfirică, vicecampion european U23.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.