Urșii au ajuns lângă București
Urșii au ajuns lângă București
Social Ultima Ora

3 Martie – Ziua vieţii sălbatice, a răciturilor, a whiskey-ului irlandez şi a vinului fiert

Ziua mondială a vieţii sălbatice

Adunarea Generală a ONU a proclamat la 20 decembrie 2013, în cadrul celei de-a 68-a sesiuni, data de 3 martie drept Ziua mondială a vieţii sălbatice (World Wildlife Day – WWD).

La această dată, în 1973, la Washington, a avut loc semnarea Convenţiei privind comerţul internaţional cu specii sălbatice de floră şi faună pe cale de dispariţie – CITES, un tratat multilateral ce are ca scop protecţia plantelor şi animalelor aflate în pericol şi monitorizează activităţile de comercializare pentru a nu fi pusă în pericol supravieţuirea speciilor, potrivit www.un.org şi www.wildlifeday.org.

 Ziua vieţii sălbatice, a răciturilor, a whiskey-ului irlandez şi a vinului fiert
Ziua vieţii sălbatice, a răciturilor, a whiskey-ului irlandez şi a vinului fiert

Prin Convenţia de la Washington sunt protejate aproximativ 5.000 de animale şi peste 28.000 de plante. Aceste specii sunt catalogate în trei anexe pe baza gradului de periclitate în care se află.

Conform prevederilor CITES, comerţul internaţional cu specii de floră şi faună sălbatică este reglementat printr-un sistem de permise şi certificate, care asigură controlul acestor operaţiuni. Cu un număr de 183 de părţi (182 ţări şi Uniunea Europeană), CITES este unul dintre cele mai puternice instrumente de conservare a vieţii sălbatice din lume prin reglementarea comerţului internaţional.

O ţară sau o organizaţie de integrare economică regională pentru care Convenţia a intrat în vigoare este numită „parte” de către CITES, potrivit www.cites.org.

3 Martie - Ziua vieţii sălbatice, a răciturilor, a whiskey-ului irlandez şi a vinului fiert 7

Ziua whiskey-ului irlandez

Ziua whiskey-ului irlandez (#IrishWhiskeyDay) a fost creată de bloggerul şi realizatorul de podcast-uri Stuart McNamara, originar din Irlanda şi specializat în, bineînţeles, whiskey. Scopul lui? Încercarea de a-i educa pe consumatori în legătură cu ştiinţa, arta, istorie, moştenirea, natura şi cultura conţinute în fiecare pahar cu whiskey irlandez (uneori scris şi ‘whisky’).

Data de 3 din luna a treia nu a fost întâmplător aleasă. Simbolul Irlandei este trifoiul cu trei frunze, drapelul irlandez are trei culori (verde, alb, portocaliu) şi există trei tipuri de whiskey irlandez: Single Malt, Single Grain şi Irish Single Pot Still.

În plus, whiskey-ul irlandez este, prin tradiţie, distilat de trei ori, iar această băutură trebuie maturată timp de trei ani.

Ziua whiskey-ul irlandez
Ziua whiskey-ul irlandez

Ziua răciturilor

Răciturile reprezintă o variantă la îndemână şi gustoasă atât atunci luaţi masa în grabă, dar şi la gustări, mic-dejun, cine frugale sau pe post de „pacheţel” într-o călătorie. Tocmai de aceea a fost creată şi o sărbătoare a răciturilor, însoţită de hashtag-ul #ColdCutsDay. Cine-ar fi crezut?

Fie că sunt mezeluri sau bucăţi de carne rămase de la grătarul din ziua precedentă, răciturile pot fi servite oricând între felii de pâine, cu sos de muştar, maioneză ori ketchup, sau cu brânză, verdeaţă sau frunze de salată şi stropite cu ulei de măsline.

3 Martie - Ziua vieţii sălbatice, a răciturilor, a whiskey-ului irlandez şi a vinului fiert 8

Ziua vinului fiert

Pentru cei care preferă băuturile alcoolice aromate, astăzi se celebrează şi Ziua vinului fiert (#MulledWineDay), o specialitate cu o istorie îndelungată.

Îmbogăţit cu mirodenii şi fructe, vinul fiert scoate în evidenţă dulceaţa naturală a acestei băuturi alcoolice şi îi conferă un plus de aromă picantă.

Într-o seară răcoroasă, un moment de relaxare cu o cană cu vin fiert, preferabil servit afară lângă foc sau în casă, la gura sobei, poate fi tonicul perfect pentru melancolia de la sfârşit de iarnă.

3 Martie - Ziua vieţii sălbatice, a răciturilor, a whiskey-ului irlandez şi a vinului fiert 9

În prezent, vinul fiert este cunoscut şi apreciat în majoritatea ţărilor europene, fiind prezent în diverse variante de preparare. Spre exemplu, în ţările nordice este popular sortimentul numit „glogg”, un derivat al vinului fiert, iar în Italia se obişnuieşte îndulcirea acestei băuturi cu miere. AGERPRES

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.