România se află pe locul 5 în regiune, în 2018, la fuziuni și achiziții
Social

România se află pe locul 5 în regiune, în 2018, la fuziuni și achiziții

Cu 130 de tranzacții, România se situează pe locul cinci în clasamentul fuziunlor și achizițiilor din 2018, după Rusia, care a înregistrat cel mai mare număr de tranzacții (605), urmată de Polonia (323), Turcia (193) și Cehia (188)

Valoarea tranzacțiilor în Europa emergentă a crescut cu 12,5% în 2018, iar sectorul de telecomunicații & IT deține primele 4 tranzacții, ca mărime.

Sectorul imobiliar a fost cel mai activ sector (432 tranzacții), în creștere cu 10,8% față de 2017, în timp ce sectorul de private equity a înregistrat o creștere a numărului total de tranzacții de 15%, 5 dintre ele depășind 1 miliard de euro.

Albania a înregistrat cea mai mare creștere de la an la an, cu 1054,5% ca valoare și cu 300% ca volum al tranzacțiilor, urmată de Serbia cu 737% creștere valorică și 40% ca volum.

Cel mai recent studiu CMS, Emerging Europe Fuziuni și Achiziții 2018, realizat în colaborare cu EMIS, arată că Marea Britanie a fost cel mai mare investitor străin în Europa emergentă ca valoare, cu 9,77 miliarde euro, iar SUA s-a clasat pe primul loc ca volum – cu 89 tranzacții în 2018.

Acest lucru marchează o schimbare față de 2017, când China a dominat clasamentul valoric, în mare parte datorită acordului CEFC China Energy – Rosneft (cotat la 9 miliarde de dolari). Ca urmare, China a coborât anul trecut până pe locul 5 în ceea ce privește investițiile străine. În general, tranzacțiile transfrontaliere au crescut cu 20,1% ca valoare, până la 53,4 miliarde euro, în timp ce tranzacțiile interne au rămas stabile la un nivel de 27,1 miliarde euro.

Creșterea economică puternică din Europa emergentă, pe fondul unei economii mondiale stabile, în cea mai mare parte a anului, a creat condiții optime pentru investiții în 2018. În timp ce numărul total de tranzacții a scăzut cu 0,9% față de 2017, câteva « mega-tranzacții », precum achiziția în valoare de 6,07 miliarde euro a operațiunilor Liberty Global CEE de către Vodafone, au crescut valoarea totală a deal-urilor la 80,5 miliarde euro, al doilea cel mai înalt nivel din ultimii cinci ani.

În pofida unei încetiniri a dezvoltării fulminante înregistrate în ultimii ani, România rămâne una dintre economiile cu cea mai rapidă evoluție, potrivit datelor recente ale FMI, lucru subliniat și de creșterea semnificativă a valorii tranzacțiilor de fuziuni și achiziții (+73%) în 2018, datorită, în special, activității din sectorul telecomunicațiilor.

Creșterea cererii de comunicații mobile, de bandă largă și de comunicații prin cablu, în contextul consolidării sectorului IT în întreaga Europă, a făcut ca tranzacțiile din IT să atingă o valoare anuală de 18,18 miliarde euro în 2018. Cel mai activ sector a fost din nou cel imobiliar, care a înregistrat o creștere de 10,8% a numărului de tranzacții. Sectorul de investiții de capital privat a continuat să evolueze de asemenea, numărul de tranzacții crescând cu 15% în 2018.

„Dacă ne referim la start-up-urile IT, Europa emergentă este cu siguranță o regiune de urmărit. Lista companiilor importante care au fost înființate în regiune de către antreprenori locali este în continuă creștere, iar investitorii internaționali încep să fie foarte interesați de ele. Ca exemple din România avem grupul Bitdefender, care propune soluții de securitate cibernetică și care a fost unul dintre cele mai de succes start-up-uri din regiune și UiPath, alt start-up de succes care a pornit din România și, în urma dezvoltării, are acum sediul în New York. Totodată, în anumite sectoare, cum ar fi cel telecom, au avut loc o serie de tranzacții care vor duce la consolidarea poziției unor companii deja existente, cum ar fi achiziția de către Vodafone a operatorului de comunicații prin cablu UPC și de către M7 a operatorului de televiziune prin satelit DTH, ambele aparținând grupului Liberty Global. De asemenea, regiunea a beneficiat și de mega-tranzacții de private equity care au depășit valori de 1 miliard de euro – precum achiziția Zentiva de către grupul Advent International, care s-a apropiat de 2 miliarde de euro”, spune Horea Popescu, Partener, CMS România.

„În România, în afară de sectorul telecomunicațiilor, vedetă la numărul de tranzacții anul trecut (26), studiul CMS a consemnat și alte industrii importante precum cea imobiliară și de construcții (cu 24 de tranzacții), industria prelucrătoare (cu 23), educația & sănătatea (11), comerțul cu amănuntul (9), serviciile (8), finanțele și asigurările (6), agricultura (5) și alte sectoare care au strâns un număr total de alte 18 tranzacții. Rămânem încrezători că, în condițiile menținerii situației economice mondiale, acest trend va fi continuat și în anul acesta”, adaugă Rodica Manea, Partener, CMS România.

CMS este o firmă de avocatură cu servicii integrate în top 10 la nivel global, din punct de vedere al numărului de avocați, cu peste 70 de birouri în peste 40 de țări din întreaga lume.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.