permisul de conducere
Social

Poti rămâne definitiv fără permisul de conducere.Vezi ce schimbări ii asteaptă pe soferi.

Permisele de conducere vor fi acordate mai greu sau deloc persoanelor care au probleme cardiace sau suferă de diabet conform regulemantului european care ar putea fi implementat şi în legislaţia locală.

Pe site-ul Ministerului Sănătăţii a fost lansat recent în dezbatere un proiect pentru modificarea şi completarea Normelor minime privind aptitudinile fizice şi mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul.  Acest ordin  transpune prevederile Directivei 2016/1106/UE a Comisiei din 7 iulie 2016, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr.183/08.07.2016, de modificare a Directivei 2006/126/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 20 decembrie 2006 privind permisele de conducere.

Astfel, persoanele care doresc obţinerea permisului de conducere auto şi care suferă de afecţiuni cardiovasculare sau diabet zaharat vor putea obţine mai greu dreptul de a conduce un autovehicul.

Afecţiunile cardiovasculare pot determina o alterare bruscă a funcţiilor cerebrale, care constituie un pericol pentru siguranţa rutieră, reprezentând un motiv pentru interzicerea, cu titlu temporar sau permanent, a conducerii unui autovehicul. De asemenea, un candidat sau un conducător auto care suferă de diabet zaharat şi care urmează un tratament medicamentos cu risc de inducere a hipoglicemiei trebuie să demonstreze că înţelege riscurile hipoglicemiei şi că este capabil să ţină sub control aceste episoade; nu se eliberează şi nu se reînnoiesc permisele de conducere auto în cazul solicitanţilor sau conducătorilor auto care nu au primit informaţii referitoare la aceste riscuri şi nu sunt deplin conştienţi de implicaţiile hipoglicemiei.

Permisele de conducere auto pot fi eliberate sau reînnoite în cazuri excepţionale, cu condiţia ca solicitarea respectivă să fie justificată corespunzător prin aviz medical diabetologic şi să facă obiectul unui control medical periodic care să garanteze că persoana în cauză este în continuare capabilă să conducă autovehiculul în siguranţă, ţinând seama de efectele afecţiunii respective.

Direcţiile de specialitate din Ministerul Sănătăţii, direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti şi unităţile de asistenţă medicală autorizate pentru examinarea ambulatorie a candidaţilor la obţinerea permisului de conducere auto şi a conducătorilor auto, vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.