Ursul care a ucis zeci de animale din gospodării va fi vânat de autorități
Social

Locuitorii din Miercurea Ciuc, terorizați de urșii care coboară aproape zilnic în oraș

Locuitorii din Miercurea Ciuc sunt terorizați de urșii care coboară aproape zilnic în oraș, ultimul exemplar fiind filmat în timpul nopții de miercuri spre joi. Nu se știe dacă este vorba despre animale diferite sau este vorba despre același urs zărit chiar și lângă spital, scrie mediafax.ro

Cea mai recentă filmare făcută cu un urs care se plimbă pe străzile din Miercurea Ciuc a fost făcută în noaptea de miercuri spre joi. Cel mai probabil acesta cauta mâncare pe strada Miko, din Miercurea Ciuc.

Filmarea surprinde animalul în jurul orei 1.30 și se vede cum ursul nu e deranjat de lătratul câinilor, care, în mod normal ar trebui să îl sperie.

Animalul a fost gonit în jurul orei 2.00, de jandarmi.

„Nu știu dacă este același urs care tot vine. Cel care a fost în curte la mine, era un urs mare. Nu știu nici dacă ursul de azi-noapte (miercuri noaptea – n.r.) era o ursoaică cu pui, la filmare nu am văzut pui. Nu pot să spun dacă este același urs sau nu”, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita.

Din cauza vizitelor repetate ale ursului, președintele Consiliului Județean a decis să-și mute familia la Brașov, el aflându-se la Bruxelles, în prezent.

„Eu sunt acum la Comitetul Regiunilor la Bruxelles și mi-am dus familia la socrii mei, la Brașov, până când sosesc acasă. Am un copil mic (…) Noi ne încălzim cu lemne și lângă șopron voia să intre ursul la noi (duminică noapte – n.r.) și atunci am decis că până mă întorc, familia să stea la Brașov”, a mai spus Borboly Csaba.Acesta a mai precizat că de opt ani se fac demersuri la Guvern pentru a se găsi o soluție la problema urșilor care tot vin în oraș.

„De opt ani tot spunem că nu este bine ce se întâmplă. Știți că la noi nu s-au omorât urșii ca în celelalte județe. Celelalte județe, pe palier politic, au primit autorizații pentru vânatul urșilor și și acolo s-a vânat. Numai la noi, în țară, sunt urși în număr mare, în jurul nostru și în rest s-au cam pierdut”, a afirmat președintele CJ Harghita.

Conform acestuia, România trebuie să aibă o anumită populație de urși, dar cea mai mare parte este concentrată în Harghita, doar anul trecut fiind numărați 1.500 de urși în județ, lucru evidențiat de documente.

„Dacă nu sensibilizăm decidenții de la București, o să fie catastrofal. Pentru că acum se nasc nu unul sau doi pui, ci trei și patru și înmulțirea urșilor va aduce nenorocire. Acum chiar că foarte mulți vor mânca de pe lângă casele oamenilor. Cum să trăiască? Ursul este animal singuratic și cei puternici vor rămâne în pădure, dar cei mai mici sau (…) puii care mănâncă din casă și din grădină, când vor fi mari, tot așa vor face. (…) Dacă s-a obișnuit că primește mâncare într-o cantitate mai mare, un porc, de exemplu, de ce să meargă după fructe de pădure sau hrană din pădure”, a subliniat Borboly Csaba.

Borboly Csaba a afirmat că, în 2018, în județul Harghita, 19 oameni atacați de urși au avut nevoie de internare.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.