Eva nu a fost prima femeie de pe Terra. Biserica face lumină în această poveste 5
Social

Eva nu a fost prima femeie de pe Terra. Biserica face lumină în această poveste

Sfânta Scriptură ne învață că Adam și Eva au fost primii oameni. O poveste din folclorul evreiesc, la care fac referire chiar și reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române, spune că Eva nu ar fi fost prima femeie.

Se spune că prima femeie ar fi fost “Lilith”, fiind creată din țărână. Aceasta a refuzat să i se supună lui Adam, dorind să aibă drepturi egale cu ale bărbatului. “Lilith” ar fi părăsit Grădina Edenului, retrăgându-se la Marea Roșie, unde ar fi devenit soția diavolului și ar fi născut 100 de demoni- spune povestea din folclorul evreiesc.

Și arhimandritul Irineu Ion Dogaru face o scurtă referire la povestea lui “Lilith”. “Se poate spune că Eva s-ar fi putut mulţumi cu o viaţă liniştită şi fără peripeţii, fără istorie, ar fi putut trăi fără să cunoască grijile zilnice, ar fi putut trăi bucurându-se de roadele pământului şi de visele sale. Numai că a preferat să fie curioasă, ambiţioasă, îndrăzneaţă, trăsături caracteristice ale marilor inventatori, ale cuceritorilor şi ale  conducătorilor. Astfel, prin ea au intrat în lume munca fără de care nu există plăcere, pudoarea fără de care nu există iubire, iubirea fără de care nu există viaţă.  Kabbaliştii vorbesc despre Lilith, o altă femeie – fiica demonului – care i-ar fi fost dată lui Adam înaintea Evei şi care ar fi mama lui Cain. Aceasta a vrut cu orice preţ să devină egala lui Adam şi a preferat să-l părăsească decât să i se supună. Eva a obţinut, fără să vrea lucrul acesta, singura egalitate a bărbatului cu femeia şi anume: suferinţa. Am putea spune, în termeni contemporani că Eva este prima feministă din istorie”, scrie arhimandritul într-un articol publicat, în 2011, în Revista “Mitropolia Olteniei” a Arhiepiscopiei Craiovei, Arhiepiscopiei Râmnicului, Episcopiei Severninului și Strehaiei, Episcopiei Slatinei și a Facultății de Teologie Craiova.

CONSIDERATĂ ȘARPELE CARE I-A ISPITIT PE ADAM ȘI EVA

Referiri cu privire la această “Lilith” apar și în alte cărți. De exemplu:  “Primul om creat, citim în Vechiul Testament, a fost bărbatul Adam, după care a apărut femeia Eva. Alte izvoare consemnează că prima femeie n-a fost Eva, ci Lilith. Numele Lilith, însă, este asiro-babilonian şi reprezintă un demon din mitologia mesopotamiană. Lilith ar fi fost prima soţie a lui Adam şi ar fi născut demoni, nu oameni”, scrie Dan Tărchilă în cartea “Nedumeririle unui creștin”.

Și Dieter Breuers vorbește, în cartea “O istorie puțin altfel a vrăjitoarelor și a prigonirii lor”, despre povești și mituri, făcând referire și la “Lilith”: “Talmudul povestește că Eva nu a fost nicidecum prima femeie, ci o anume Lilith, și aceea nu a fost creată din coasta lui Adam, ci era o femeie mândră, cu conștiință de sine, care nu avea de gând să se supună soțului său. Se presupune că Lilith a fost mama lui Cain și atunci când s-a săturat de veșnicele certuri cu soțul ei, a murmurat într-o zi o formulă magică și și-a luat pur și simplu zborul. În zadar a trimis Dumnezeu trei îngeri pe urmele ei. Lilith își făcuse de lucru la Marea Roșie cu un demon, cu care avea deja mulți copii. (…) Se pare că ea a fost și acel șarpe care i-a ispitit pe Adam și Eva în Paradis”.

A FOST PICTATĂ PE BOLTA CAPELEI SIXTINE

Potrivit mitologiei, “Lilith” ar fi fost și șarpele care i-a ispitit pe Adam și Eva, ipostază înfățișată în numeroase opere de artă. Vă prezentăm câteva exemple:

Eva nu a fost prima femeie de pe Terra. Biserica face lumină în această poveste 6

 

 

 

 

 

 

 

 

Michelangelo- Păcatul Originar şi Izgonirea din Paradis, Capela Sixtină, Vatican.

Giovanni da Modena- Crucificarea lui Iisus. Fresca realizată în secolul al XV-lea se află în Biserica San Petronio, Bologna. Șarpele are cap de femeie.

Eva nu a fost prima femeie de pe Terra. Biserica face lumină în această poveste 7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Și o sculptură realizată în secolul al XV-lea înfățișează un șarpe cu cap de femeie.

Lilith, pictată în 1892 de John Collier.

Numele apare în Biblie?

Unele site-uri din străinătate susțin că numele “Lilith” s-ar regăsi în Biblia tradusă în limba engleză, în prorocia lui Isaia despre Edom: “ (…) lilith will settle there and find for herself a place of rest” – “Fiarele din pustiu se vor întâlni acolo cu câinii sălbatici şi ţapii păroşi se vor chema unii pe alţii. Acolo îşi va avea locuinţa năluca nopţii şi îşi va găsi un loc de odihnă” (Isaia 34:14). – sursa: dezvaluitorul.ro

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.