Cumințenia Pământului
Demersurile privind evaluarea “Cumințeniei Pământului” vor fi reluate anul viitor
Social

Demersurile privind evaluarea “Cumințeniei Pământului” vor fi reluate anul viitor

Demersurile privind evaluarea “Cumințeniei Pământului” vor fi reluate anul viitor

Demersurile privind evaluarea “Cumințeniei Pământului” vor fi reluate anul viitor potrivit declarațiilor Ministrului Culturii – Lucian Romașcanu. Acesta a anunțat la începutul lunii Octombrie că negocierile vor fi reluate și că va avea loc o nouă evaluare. La finalul acesteia statul roman va decide dacă își exercită dreptul de preempțiune.

„S-au stabilit paşi de către Ministerul Culturii împreună cu reprezentanţii proprietarilor şi paşii aceştia încep prin a desemna fiecare parte câte un evaluator ANEVAR pentru a evalua lucrarea – a declarat joi Lucian Romașcanu pentru Mediafax.  Nu există un termen limită pentru realizarea acestor evaluări, a mai spus acesta.

Prețul de achiziție pentru opera “Cumințenia Pământului” era de 11 milioane de euro, dintre care 5 milioane trebuiau alocate de Guvern, iar restul de 6 milioane trebuiau să provină din colectare publică. Banii ar trebui returnați celor care au făcut donații, deoarece tranzacția nu a mai avut loc.

După o întrerupere de aproape un an, Muzeul Național de Artă al României, deținător al celor mai multe opera a lui Brâncuși din România, a repus în circuitul expozițional 14 lucrări ale artistului, potrivit Mediafax. Totuși, în ce privește “Cumințenia Pământului” există o problema legată de asigurare.

Lucian Romașcanu a declarat:

„Există o singură problemă în ceea ce priveşte «Cuminţenia Pământului»: este vorba de asigurarea ei, care este extraordinar de scumpă şi pentru care Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR), n.r.) înţeleg că nu a avut buget. Încercăm să rezolvăm această chestiune şi, până în februarie, când expiră contractul de custodie cu muzeul, să o putem expune în Sala Brâncuşi” (conform Mediafax)

Ulterior, acesta a menționat ca problemele legate de asigurare au fost rezolvate, suma de 9,000 lei putând fi asigurată până la anul în februarie din sponsorizări. Alături de „Cuminţenia Pământului”, vizitatorii MNAR vor redescoperi în Sala Constantin Brâncuşi operele marelui sculptor într-un nou context expoziţional, gândit sa ofere o experiență de neuitat.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.