În Buzău sunt mai spectaculoase decât în Bucegi: Babele de la Buzioru 1
babele
Social Divertisment

În Buzău sunt mai spectaculoase decât în Bucegi: Babele de la Buzioru

Conform tradiției din România, formațiunile geologice numite ”Babele” ar fi fost femei care au ieșit cu oile la păscut pe 1 martie, sfidând vremea capricioasă, iar luna Martie, supărată, le-a împietrit.

În Buzău sunt mai spectaculoase decât în Bucegi: Babele de la Buzioru 2

Existența acestor pietre este legată de ritualurile primăverii, respectiv ale primelor 9 zile din luna martie. Legenda este răspândită pe tot teritoriul României, iar pietre numite ”Babe”se găsesc în tot masivul carpatic, cele mai cunoscute fiind în Bucegi. Un alt asemenea ansamblu stâncos, mai puțin mediatizat, este formațiunea ”Babele” de la Bozioru, în Munții Buzăului.

Mai multe stânci, cu forme ciudate, rotunjite, ies din pământ pe un platou situat între Bozioru și Valea cu Teiu. Aceasta nu este singura ciudățenie din Munții Buzăului.

S-a descoperit aici scrierea unei civilizații necunoscute

O legendă a locului spune că aici a locuit cândva un popor de uriași.  Alta vorbește despre un rege care stăpânea țara și care se vindeca de orice boală sau rană la un izvor cu apă vie. Dincolo de legende, trebuie menționat că în zonă există apă curativă (vie?) la stațiunea balneoclimaterică Fișici. Locul mai este cunoscut pentru mulțimea de așezări săpate în stâncă, unde arheologii au descoperit în anul 2008, printre altele, o piatră gigantică inscripționată cu semne încă nedescifrate, o scriere aparținând unei civilizații despre care istoricilor antici nu menționează nimic. Piatra a fost îngropată de arheologi, pentru a fi protejată.

În Buzău sunt mai spectaculoase decât în Bucegi: Babele de la Buzioru 3

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.