Se cer pedepse mai mari de la Viorica Dăncilă pentru agresorii domestici
Se cer pedepse mai mari de la Viorica Dăncilă pentru agresorii domestici
Social

Apel disperat către Viorica Dăncilă. ” Pedepsiți aspru violatorii,bătăușii și ucigașii femeilor”

Apel disperat către Viorica Dăncilă. ” Pedepsiți aspru violatorii,bătăușii și ucigașii femeilor”

Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor, formată din 25 de organizații neguvernamentale la nivel național,  au trimis o scrisoare deschisă prin care îi cer premierului Viorica Dăncilă să adopte de urgență măsuri de monitorizare a respectării ordinelor de protecție și să deblocheze proiectul Guvernului pentru armonizarea legislației cu prevederile Convenției de la Istanbul.

I se mai solicită Vioricăi Dăncilă să ceară publicarea unui raport de către Poliția Română cu privire la numărul de ordine de protecție încălcate în anul 2017 și la modul în care a fost îndeplinită, în aceste cazuri, obligația poliției de supraveghere a respectării ordinelor de protecție, pentru că ordine de protecție emise sau plângeri înregistrate la poliție împotriva agresorilor, femeile sunt în continuare bătute și, în cele din urmă, ucise.

Poliția Română transmitea ONG-urilor în august 2017 că: “La nivelul I.G.P.R nu a fost elaborată o procedură de lucru cu privire la normele de implementare și supraveghere a ordinului de protecție în cazurile de violență în familie, conform Legii nr. 217/2003, republicată. Cu toate acestea, de la nivel central, au fost transmise structurilor teritoriale circulare privind modul unitar de acțiune.”

Citește și:FOTO | Raed Arafat asigură românii în caz de cutremur. Vezi ce dotări a facut

ONG-urile mai cer reglementarea unui sistem de monitorizare a respectării ordinelor de protecție prin asigurarea monitorizării agresorilor prin brățări electronice, măsură propusă în guvernele anterioare și susținută de Rețeaua VIF, însă care nu s-a concretizat până în prezent.

Esențial este modul în care este implementat acest ordin, explică la RFI Andreea Bragă, director executiv la Centrul Filia, organizație non-profit care luptă împotriva inegalităților de gen:

Ordinul de protecție este o măsură necesară. Însă felul în care este implementat ordinul de protecție, felul în care este monitorizat, dacă este monitorizat, – acolo este problema pe care o avem.

Peste 3.000 de ordine de protecție au fost emise anul trecut, iar dintre acestea mai bine de un sfert nu au fost respectate, a declarat  Carmen Dan la finalul audierii sale în Comisia de specialitate a Parlamentului. Ministrul propus să continue la Interne a precizat că sunt căutate soluţii pentru ca brăţările de protecţie să poată fi folosite şi în cazuri de violenţă în familie.

Sunt femeie şi reacţionez când avem situaţii în care se vorbeşte despre violenţa în familie. Suntem în faza de finalizare a unei discuţii legislative şi discutăm cu toţi factorii, printre care şi ministerul Justiţiei şi ministerul Muncii, prin Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse. Sunt câteva propuneri care privesc amendarea legislaţiei privind posibilitatea emiterii uni ordin provizoriu de către poliţist”, a declarat Carmen Dan.

Citește și:Modificările la legea statutul judecătorilor şi procurorilor, NECONSTITUȚIONALE

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.