Uluitor. Spitalul județean din Vaslui dă pacienților apă infestată cu E-coli
Sistemul de sănătate explodează. Zeci de bolnavi au ieșit la protest în fața CNAS
Sănătate Economic Politic Social Ultima Ora

Numărul deceselor cauzate de gripă a ajuns la 82. Sistemul sanitar înghite 8 miliarde de euro pe an, degeaba

Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei a ajuns la 82, potrivit ultimei informări a Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică. Între timp, sistemul de sănătate din România înghite anual  8 miliarde de euro! În acest context, serviciile medicale sunt execrabile – se moare efectiv în spitale, sau imediat după externare -, iar bolnavii nu au acces la medicamente. Unde se duc banii?

Exemplu: bugetul CNAS pe anul 2017  a fost de 29.239,1  miliarde de lei, adică 6,5 miliarde euro. Separat, bugetul Ministerului Sănătății a fost de 1,75 miliarde euro. Deci, în total sistemul de sănătate a primit 8,25 miliarde euro. Datele sunt oficiale.

Principalele cheltuieli în sistem, pe 2017, au fost: pe medicamente compensate, cam 1,6 miliarde de euro; pe spitale, cam 2,35 miliarde euro; pe ”transferuri între unități ale adminsitrațiie publice”: 0, 816 miliarde euro; ”cheltuieli pentru asigurări sociale de sănătate”: 0,4 miliarde euro etc. Deci, jumătate din banii pe sănătate se duc în altă parte decât actul medical efectiv…

Menționăm că doar bugetul CNAS a fost cu 4 miliarde de lei mai mare în 2017 decât în anul precedent. În aceste condiții sistemul sanitar românesc duce lipsă de personal medical, de medicamente și de spitale. Nivelul actului medical este execrabil. Bolnavii sunt omorâți în spitale de infecții nozocomiale și malpraxis și nimeni nu face nimic… din lipsă de bani. Unde sunt 8,25 miliarde de euro?

 

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.