Sorina Pintea caută scuze. O pacientă cu arsuri grave, transportată la Viena pe banii rudelor
Sorina Pintea, mesaj pentru viitorul ministru al sănătății. Ce sfaturi dă
Sănătate Politic Social Ultima Ora

COLAPS. Se cere DEMISIA Sorinei Pintea. SISTEMUL SANITAR ÎNGHITE 8 MILIARDE DE EURO ANUAL… DAR ÎȘI OMOARĂ PACIENȚII

Președintele PNL Cluj, eurodeputatul Daniel Buda, îi cere premierului Viorica Dăncilă demiterea de urgență pe ministrul Sănătății, Sorina Pintea, care ar fi mințit că nu are CE bani suplimentari pentru finanțarea spitalelor regionale de urgență. Buda cere și demiterea ministrului Rovanei Plumb, potrivit Mediafax.

COLAPS. Se cere DEMISIA Sorinei Pintea. SISTEMUL SANITAR ÎNGHITE 8 MILIARDE DE EURO ANUAL, DAR ÎȘI OMOARĂ PACIENȚII

”Sorina Pintea a spus în 26 noiembrie 2018 că spitalele regionale se vor face, că s-au solicitat bani de la CE dar i s-a comunicat că nu are CE alte resurse financiare. Eu am cerut CE în 3 decembrie 2018 Corinei Crețu să îmi comunice dacă a existat o cerere scrisă din partea Guvernului României în vederea suplimentării fondurilor pentru construirea acestor spitale. În 20 decembrie, în răspunsul Corinei Crețu se arată că pot fi disponibilizate sume din partea CE dar că, până în prezent, CE nu a primit solicitarea de suplimentarea fondurilor. Punând cele două declarații cap la cap, suntem în fața unei minciuni inadmisibile la nivel guvernamental, drept pentru care cer public Vioricăi Dăncilă să o demită de îndată pe ministrul Sorina Pintea și pe Rovana Plumb, deținătoarea portofoliului care se ocupă de absorbția fondurilor europene”, a spus Buda.

Potrivit acestuia, este inadmisibil ca de la înălțimea funcției de ministru, să spui în spațiul public că Guvernul, Ministerul Sănătății, a solicitat fonduri suplimentare de la CE iar Comisia i-a spus că nu are fonduri, când, de fapt, nu a fost făcută nici măcar o simplă cerere la CE.

Mai este însă și un alt aspect…

Bugetul sistemului de sănătate din România înghite anual între 8 miliarde de euro! În acest context, serviciile medicale sunt execrabile – se moare efectiv în spitale, sau imediat după externare -, iar bolnavii nu au acces la medicamente. Unde se duc banii?

Bugetul CNAS pe anul 2017  a fost de 29.239,1  miliarde de lei, adică 6,5 miliarde euro. Separat, bugetul Ministerului Sănătății a fost de 1,75 miliarde euro. Deci, în total sistemul de sănătate a primit anul trecut 8,25 miliarde euro. Datele sunt oficiale.

Principalele cheltuieli în sistem, pe 2017, au fost: pe medicamente compensate, cam 1,6 miliarde de euro; pe spitale, cam 2,35 miliarde euro; pe ”transferuri între unități ale adminsitrațiie publice”: 0, 816 miliarde euro; ”cheltuieli pentru asigurări sociale de sănătate”: 0,4 miliarde euro.

Menționăm că doar bugetul CNAS a fost cu 4 miliarde de lei mai mare în 2017 decât în anul precedent. În aceste condiții sistemul sanitar românesc duce lipsă de personal medical, de medicamente și de spitale. Nivelul actului medical este execrabil. Bolnavii sunt omorâți în spitale de infecții nozocomiale și malpraxis și nimeni nu face nimic… din lipsă de bani. Unde sunt 8,25 miliarde de euro?

 

 

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.