FOTO. Un pacient a fost externat în stare critică. Preşedintele Asociaţiei Pacienţilor: ”Este fenomen - Bolnavi sunt externați înainte de vindecare și mulți mor acasă”
Sănătate Social Ultima Ora

FOTO. Un pacient a fost externat în stare critică. Preşedintele Asociaţiei Pacienţilor: ”Este fenomen – Bolnavi sunt externați înainte de vindecare și mulți mor acasă”

Un medic de la Spitalul Pantelimon din București a trimis acasă o femeie aflată în stare critică. Fiul pacientei a transmis imagini cu mama sa plină de răni și bandajată cu pamperși pe rănile pe care le avea. Fiul pacientei spune că va face plângere penală pe numele medicului care a externat-o pe mama sa, arată Libertatea

Alexandru Rotaru, băiatul pacientei, a făcut un apel către ministrului Sănătății și anunță că va depune o plângere față de medicul Lenuța Haiducu, cea care a externat-o pe mama sa din Spitalul Sf. Pantelimon București, de la secția Terapie intensivă.

‘Mama mea Rotaru Floarea a fost Internată pe data de 28.10.2018 si externată pe data de 08.11.2018. Ambulanța a fost chemata pe data de 28.10.2018 deoarece nu mai putea să respire și nu mai mânca, în momentul internării avea 3 escare iar azi a venit cu 9 escare, umflată toată, plină de lichid și fără a avea nici o reacție’, spune Alexandru Rotaru în apelul făcut către Ministerul Sănătății.

‘Filmarea este facuta azi dupa ce a fost adusa acasa.

Nu vorbește, nu manâncă, nu bea apă, nu deschide ochii. D-na Dr. Haiducu Lenuța nu a binevoit să îmi spună decât că moare și că mi-o dă acasă. I-am  spus că nu o pot lua în starea care este și să încercăm să remediem problema în spital pentru că în starea care este acum este din spital.

Azi am fost sunat de la Spitalul Sf. Pantelimon și am fost informat ca să fie cineva acasă că azi o aduce. Vedeți ți dvs în ce hal poate un spital de urgență să trimită un om acasă în anul 2018.

A fost adusa în pielea goală și bandajată cu pamperși la răni. Pamperși duși de mine la spital au fost folositi pe post de pansamente’, mai scrie fiul pacientei.

Este acesta un caz particular? Nu! Iată ce spune Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, pentru NewsTeam: ”Nimeni nu a făcut un calcul, nimeni nu a făcut o evaluare exactă, nici un protocol medical care să spună până unde trebuie ţinut pacientul în internarea de zi şi când este momentul în care se face dispensarizarea. Şi atunci pacienţii sunt trimişi acasă şi, dacă urmăriţi mortalitatea la 90 de zile de la externare, veţi vedea că mortalitatea are un procent foarte mare, care de cele mai multe ori este datorat complicaţiilor în lipsa unei externalizări de calitate şi a unei depăşiri de competenţă în ce priveşte externalizarea”.

Cu alte cuvinte pacienții sunt goniți acasă înainte de vindecare pentru a se face economie la fondurile de spitalizare ale CNAS. Menționăm că sistemul sanitar românesc înghite anual 8 miliarde de euro. Cu toate acestea, asistăm la un adevărat dezastru în ceea ce privește actul medical.

 

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.