Anul 2018 începe cu vești rele pentru toți românii
Sănătate

Din 3 ianuarie toți românii îți vor plăti medicamentele și controalele la medic

Din 3 ianuarie toți românii îți vor plăti medicamentele și controalele la medic

Medicii avertizaseră încă din 20 decembrie că bolnavii vor fi nevoiţi să-şi plătească medicamentele şi controalele, dar autorităţile nu au reuşit să găsească o soluţie.

Din 3 ianuarie, românii vor fi nevoiţi să-şi plătească medicamentele şi controalele, chiar dacă şi-au achitat contribuţiile de sănătate la stat. Medicii de familie susţin că nu vor mai semna contractele cu Casa de Asigurări de Sănătate şi, prin urmare, nu vor mai presta servicii gratuite.

Decizia medicilor vine după ce dialogul cu Ministerul Sănăţii a eşuat. Ei spun că guvernanţii nu au fost capabili să-şi onoreze promisiunile făcute în luna noiembrie, când medicii au ieşit în stradă pentru a cere mai mulţi bani pentru medicina primară, dar şi înlăturarea birocraţiei. Ministrul Bodog a promis că totul se va rezolva “la masa dialogului”, dar negocierile nu au ajuns la niciun rezultat. Şi premierul promitea în noiembrie că îi va ajuta atât cu mărirea bugetului pentru medicina primară, cât şi cu debirocratizarea sistemului. Autorităţile le-au oferit aproape 300 de milioane de lei, dar medicii de familie spun că banii nu sunt suficienţi.

Pe de altă parte, reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate spun că unii medici au semnat deja contractele, aşa ca pacienţii nu vor avea de suferit. Însă în cabinetele în care medicii au decis că vor continua protestul, bolnavii vor fi nevoiţi să plătească. Preţurile diferă în funcţie de dotările cabinetului, dar şi de zonă. De pildă o consultaţie costa cam 30 de lei, în timp ce o ecografie sau o radiografie 50- 60 de lei.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.