Colaps la CNAS! Românii nu se mai pot tratat în străinătate
Sănătate Social Ultima Ora

Colaps la CNAS! De ce nu se pot trata românii în străinătate, deși plătesc asigurarea

CNAS recunoaște că este haos în problema formularelor pentru tratarea pacienților români în străinătate. De acea,conducerea instituției a anunțat că va realiza mai multe controale în spitale pentru a descoperi neconcordanţele sau eventualele probleme apărute în eliberarea formularelor S2/E112 pentru decontarea serviciilor medicale în străinătate care nu pot fi rezolvate în ţară. În 2017, au fost eliberate peste 700 de astfel de formulare.

“După cum bine ştim, medicul este cel care întocmeşte documentaţia, care ajunge la CNAS şi vede dacă este completă şi corectă. Este o chestiune pe care CNAS nu poate şi nu are posibilitatea, cel puţin în acest moment, să spună – omul acesta poate fi tratat şi în România. Pentru că este recomandarea medicului şi este atribuţia şi răspunderea medicului care întocmeşte respectiva documentaţie. Lucrurile între timp s-au mai reglat pentru că şi noi am reuşit să punem la punct unul dintre tratamentele pentru care până acum se pleca foarte mult în străinătate. (…) Este datoria medicului care întocmeşte documentaţia şi până la urmă este şi responsabilitatea lui în momentul în care face documentaţia să decidă dacă se poate rezolva sau nu cazul în România”, a spus, marţi, purtătorul de cuvând al Casei Naţionale de Asigurări în Sănătate (CNAS), Daniel Osmanovici, în cadrul unei conferinţe de presă.

De asemenea, CNAS îşi propune să realizeze controale la spitale, pentru a depista anumite nereguli la modul cum sunt distribuite formularele care le permit pacienţilor tratamentul în străinătate.

“Este evident faptul că vor fi pornite nişte controale. Numai că atunci când vrei să faci un control şi controlul vrei să nu fie superficial este normal să pui la punct proceduri. Procedurile respective trebuie să fie în concordanţă cu anumite libertăţi pe care le are fiecare şi care nu trebuie să fie încălcate. În momentul acesta sunt puse la punct o serie de proceduri în direcţia aceasta de aşa natură ca atunci când se va decide începerea controlului, care nu ar trebui să mai fie amânat foarte mult timp, să se meargă la punct ochit, punct lovit. (…) În momentul de faţă CNAS pune la punct o serie de proceduri pe baza cărora să se poată desfăşura controale pentru a descoperi neconcordanţele sau eventualele probleme apărute în eliberarea formularelor S2(E112)”, a mai adăugat Daniel Osmanovici.

CNAS a îndemnat spitalele să investească în personal şi în aparate medicale, astfel încât pacienţii să se trateze în ţară, nu peste hotare.

În 2017, CNAS a emis 732 de formulare S2/E112, dintre care 464 pentru copii. Cele mai predominante afecţiuni pentru care au fost emise formulare de tratament în Uniunea Europeană sunt: Boli ale sistemului circulator (237), afecţiuni oncologice (169) şi afecţiuni pediatrice (107).

Cele mai frecvente ţări în care au fost trataţi pacienţii români cu formularele emise de Casa Naţională de Asigurări în Sănătate sunt: Germania (319), Italia (187) şi Franţa (84). Pe ultimul loc, cu doar un singur pacient, se află Spania, Polonia, Grecia şi Cehia.

Pentru tratamentele efectuate de pacienţii români în strănitate în anul 2017, CNAS trebuie să plătească aproape 500.000.000 de lei. Termenul de decontare prevăzut de legislaţia europeana pentru aceste servicii este de 18 luni de la data intrării documentelor la CNAS pentru formularele acceptate şi de 36 de luni daca sunt contestaţii.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.