Clinica de Mari Arși, inaugurată după 3 ani de la finalizarea lucrărilor. Nu funcționează în totalitate 1
Clinica de Mari Arși, inaugurată după 3 ani de la finalizarea lucrărilor. Nu funcționează în totalitate
Sănătate Social Ultima Ora

Clinica de Mari Arși, inaugurată după 3 ani de la finalizarea lucrărilor. Nu funcționează în totalitate

Clinica de Mari Arși de la Spitalul Județean din Timișoara a fost inaugurată miercuri, la trei ani după finalizarea lucrărilor. Deocamdată funcționează trei boxe din cinci.

Clinica de Mari Arși de la Spitalul Județean din Timișoara a fost inaugurată în prezența ministrului Sănătății, Sorina Pintea.

Pintea a declarat că centrul poate primi deja pacienți, având personal pregătit.

La rândul său, managerul Spitalului Județean din Timisoara, Marius Craina, a spus că boxele pot fi folosite ca mici săli de operație, în așa fel încât riscul la infecții să fie inexistent.

Deocamdată sunt funcționale trei boxe din cele cinci prevăzute, iar pe măsură ce vor sosi echipamentele sanitare se vor deschide şi celelalte două.

Consiliul Județean Timiș a investit aproximativ 1,5 milioane de euro pentru amenajarea saloanelor, iar aparatura în valoare de 3,5 milioane de euro a fost cumpărată de Ministerul Sănătății.

„Este o zi istorică pe care pacienții și medicii o meritau. Mulțumesc celor care au deblocat aceste proiecte. Începând de mâine vom putea trata pacienți aici. Avem personalul necesar, pregătit în centre de specialitate din străinătate. Am aprobat 2 linii de gardă și 2 posturi noi pentru medici rezidenți de chirurgie plastică pentru această secție. Pot spune fără să greșesc că sunt primele paturi de mari arși care corespund tuturor standardelor impuse de tratamentul marelui ars. Săptămâna viitoare vom da drumul si secției de la Iași”, a declarat Sorina Pintea

Secția de la spitalul timișorean va funcționa pentru o perioadă de timp în Casa Austria.

„Din 2023 , marii arși vor fi tratați în centrul care va fi construit și unde va fi mutat totul după finalizarea construcției. Construcția celor 4 centre de mari arși este un proiect al Guvernului României cu finanțare de la Banca Mondială”, a spus Sorina Pintea.

Potrivit acesteia, de la jumătatea anului 2018 au fost realizate mai multe licitații în vederea dotării cu echipamente a centrelor ce asigură sau vor asigura tratamentul pacienților cu arsuri severe.

La Spitalul Județean Timișoara, secția inaugurată miercuri a fost dotată cu 34 tipuri de echipamente (începând de la paturi, monitoare, ventilatoare, ecografe, modele de infuzie/perfuzie) în valoare de 1,86 milioane de euro. Secția are 5 paturi, toate sunt operaționale. Pentru 2 dintre ele, Consiliul județean va asigura recepția în următoarea perioadă, susține ministrul.

Cele 10 paturi de la Timișoara și Iași se adaugă la cele 13 existente în prezent la București (Spitalele Floreasca și Arși) și Brașov și celor 10 paturi funcționale din cadrul Spitalului „Grigore Alexandrescu”.

La sfârşitul anului 2016, cu bani de la Consiliul Judeţean Timiş, în cadrul Spitalului Judeţean Timişoara au fost finalizate lucrările la trei din cele cinci saloane ale noii Clinici de Mari Arşi. Saloanele nu au putut fi folosite de atunci deoarece Ministerul Sănătăţii nu dotase unitatea medicală cu aparatura necesară.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.