Ce înseamnă operaţia de montare a unui stent. Cât de riscantă e procedura la care a fost supus Busu
Sănătate Social Ultima Ora

Ce înseamnă operaţia de montare a unui stent. Cât de riscantă e procedura la care a fost supus Busu

Actorul Florin Busuioc a suferit, marți seară, un stop cardiac, chiar în timpul piesei Central Park, reprezentația de la Craiova. Acesta a fost urmat de alte două, actorul fiind practic resuscitat de trei ori. A urmat o intervenție chirurgicală urgentă: montarea unui stent la inimă.   

Florin Busuioc a suferit un infarct miocardic după un spectacol la Craiova. Actorul, operat de urgenţă

Procedura de angioplastie coronariană (montarea unui stent) este o procedură medicală minim invazivă, prin care se restabilește fluxul sangvin normal la nivelul mușchiului inimii printr-o artera coronară îngustată sau blocată, scria Libertatea.

Stentul este un tub de dimensiuni mici pe care medicul îl introduce într-o arteră. Stentul are rolul de a reseta presiunea sângelui sau a altor fluide, în funcţie de locul în care este amplasat. Stentul la inimă este fabricat fie din plastic, fie din oţel.

Stentul la inimă este în mod normal necesar când placa de aterom (o afecţiune cronică ce este cauzată de depozitele de colesterol şi grăsimi) blochează un vas de sânge. Stentul poate fi utilizat în cadrul unei intervenţii chirurgicale urgente în cazul în care o arteră coronară este blocată.

Medicul face o anestezie locală şi introduce un stent în zona blocată, având în vedere faptul că este o procedură non-invazivă. Incizia se face de obicei prin brat sau antebraţ, iar în unele cazuri stentul are în capăt o camera mică de luat vederi care să-i permită medicului să urmeze traseul corect.

În timpul procedurii, medicul poate utiliza, de asemenea, o tehnică de imagistică numită angiogramă pentru a ajuta la ghidarea stentului prin vasul de sânge.

Având la îndemână ustensilele potrivite, medicul va localiza vasul cu probleme în care va instala un stent. După montarea lui, medicul va închide incizia. Toată procedura durează până la două ore.

Care sunt complicaţiile care ar putea apărea?

Introducerea unui stent la inimă poate produce anumite efecte şi riscuri cum ar fi:

• Reacţie alergică la medicamentele folosite în timpul procedurii
• Probleme de respiraţie cauzate de anestezie
• Sângerări
• Blocarea arterei
• Cheaguri de sânge
• Un atac de cord
• Infectarea vasului de sânge
• Reîngustarea arterei afectate

Cu toate acestea, utilizarea unui stent oferă mai multe şanse pacienţilor pentru că limitarea fluxului sanguin sau a vaselor blocate poate crea consecinţe grave şi mortale.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.