Călin Farcaș
Sănătate Social Ultima Ora

Acuzații grave la adresa ministrului Sănătății: ”Cum se vede viața dintr-un Spital al Morții? Cu minciuni și cu cinism”

Agenția Națională de Transplant este într-o situație dezastruoasă. Exemplu: ”medici din diverse specialități mint în legătură cu compatibilitățile pentru transplant, ca să-și promoveze afacerile lor!” O anlaiză făcută de Ramona Băluțescu, jurnalist specializat pe problematica transplanturilor, scoate la lunină mizeria din acest domeniu foarte sensibil, situat pe muchia dintre viață și moarte.  Analiza poartă titlul: ”Bătaia de joc din transplantul românesc rămâne la cote alarmante”.

Călin Farcaș

În plin scandal legat de moartea brașoveanului Călin Farcaș (foto), pentru că nu i s-a făcut un transplant de plămâni, Ramona Băluțescu aduce acuzații extrem de grave sistemului sanitar, în special Agenției Naționale de Transplant, dar și ministrului Sorina Pintea (foto). Critica a fost lansată sub formă de scrisoare deschisă și începe așa: ”Cum ați ajuns, doamnă Sorina Pintea, să numiți oameni care nu se pricep, să conducă Agenția Națională de Transplant?”

sorina pintea

Prezentăm mai jos ideile principale ale textului:

  • ”V-a explicat cineva cum medici din diverse specialități mint în legătură cu compatibilitățile pentru transplant, ca să-și promoveze afacerile lor? Că eu am scris despre asta”.
  • ”V-a spus cineva de ce au fost refuzate INIMI BUNE, folosibile, de către Radu Deac, pe când zgâria la porțile Ministerului, la alt ministru, cum că să i se dea șefia înapoi, la Târgu Mureș, pentru că „nu poate lucra fără ea”? Pentru că au murit oameni, doamnă ministru. Și s-au dus fix la dracu’ organe care puteau salva vieți, refuzate de Deac ca „nefiind folosibile”. Erau. Mințea”.
  • ”În timp ce dumneavoastră erați panicată de moartea lui Călin Farcaș, cel care nu a mai ajuns la transplantul de plămâni, care moarte părea că va scoate lume-n stradă, și, deci, trebuia să oferiți repede CEVA, o schimbare, așa cum sugerează orice manual de Relații Publice, Carmen Pantiș era în Madrid, să-și ridice premiul „2018 Unsung Hero Award”, pentru dezvoltarea transplantologiei. Doamnă, dincolo de faptul că ea e în PNL iar dumneavoastră ați fost numită de PSD, știați că e cea mai bună. De ce Dumnezeu nu ați pus un om competent la agenția asta, deja așa de mult bătută de soartă, dacă tot îl aveați? Pentru că este în PNL?”
  • ”Știți că și la Institutul de Chirurgie Cardiovasculară din Timișoara s-a făcut, cândva, transplant de cord? La Timișoara s-a transplantat și inimă. Și, cu niște decidenți, pe sus, pe la București, care ar fi vrut, s-ar fi continuat, că avea cine. Doar că, atunci când s-ar fi dorit ultima tură de acreditare, nu mai era cu ce. Spitalul este cu greu la linia de plutire. Una din instituțiile care au fost de top ale țării, unde Șerban Brădișteanu îl plimba pe Ion Iliescu, la inaugurare, acum mai bine de două decenii, a rămas… cam cu dotările de pe vremea lui Brădișteanu, și acum. Și sunt depășite. Stația de Sterlizare Centrală – este ridicolă, un singur aparat Gettinge, vechi de 17 ani, funcționează reparat mereu, într-un spațiu de 21 mp, lângă Blocul operator și asigură sterlizarea pentru:  4 operții de cord/zi, 10-15 proceduri de Cateterism Cardiac/zi, 7 implantruri de pace-maker la Electrofiziologie/zi,  truse de pansat la Terapiile Intensive, Coronarieni, Sectii, Ambulanțe. Este problema noastră cea mai mare, întrucât nu mai sunt sigure procesele de sterlizare, se defectează din când în când. Atunci facem sterlizarea la Spitalul Judetean. Și toate acestea în timp ce avem o clădire nouă, Corpul C,  terminat în 2012, unde există 2 săli de operație, mari, 56 pm,  cu filtru operator corespunzător, dar care de 6 ani stau goale și se deteriorează”.

Ramona-Balutescu

Ramona Băluțescu

Am solicitat Ministerului Sănătății o poziție oficială față de aceste acuzații. Așteptăm cu interes răspunsul.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.