15 februarie - Ziua Internațională a Copilului Bolnav de Cancer
Sănătate

15 februarie – Ziua Internațională a Copilului Bolnav de Cancer

Deputatul P.S.D. Neamț Stan Viorel, secretar al Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport remarca Ziua Internațională a Copilului Bolnav de Cancer, marcată în fiecare an, pe data de 15 februarie. Aceasta a fost instituită în anul 2002 de către Childhood Cancer International. Iar de atunci, această zi are o semnificație aparte. Vine să ne reamintească nouă, adulților, cât de prețioși sunt copiii. Dar și de faptul că, dacă un copil are neșansa de a fi dignosticat cu această boală, el trebuie să primească cea mai bună îngrijire medicală și psihosocială posibilă, indiferent de țara de origine, de rasă, de starea financiară sau de clasa socială.

Ziua Internațională a Copilului Bolnav de Cancer ne arată faptul că trebuie să ne implicăm. Să ne implicăm pentru a preveni. Multe decese înregistrate la copiii bolnavi de cancer ar putea fi evitate dacă se pune un diagnostic exact și în timp util, dacă există acces la un tratament și o îngrijire adecvate și accesibile, la medicamente esențiale de bună calitate.

Se estimează că peste un sfert din cazurile de cancer se înregistrează în Europa, iar 15 000 dintre bolnavi sunt copii și adolescenți. Grav este că ratele de supraviețuire în cazul acestei maladii au crescut la 80% în urma noilor tratamente din tările dezvoltate. Chiar și așa, 60 000 de copii din țările în curs de dezvoltare mor în fiecare an din cauza diferitelor tipuri de cancer.

Din păcate, în România, în fiecare an, aproape 400 de copii şi de adolescenţi sunt diagnosticaţi cu cancer, în centrele oncologice. Leucemia este cel mai frecvent tip al maladiei întâlnit la tinerii din România. De asemenea, cancerul cerebral și alte tipuri de cancer ale sistemului nervos constituie o cincime din cazurile de cancer întâlnite în rândul copiilor.

Țara noastră se luptă cu această maladie. E un lucru cert.  În încercarea de a preveni boala, în România a fost înfiinţată o bază de date care să centralizeze informaţii despre numărul cazurilor şi incidenţa lor. Vorbim de Registrul Naţional al Cancerelor la Copii. Acesta este funcţional după o muncă de şase luni şi o investiţie de 17.000 de euro. Proiectul a fost iniţiat de asociaţii, sponsori şi instituţii medicale de stat. Vorbim de o bază de date care este afiliată reţelei europene a registrelor de cancer și prin intermediul căreia România va contribui cu date actuale la statisticile internaționale privind cancerul la copii. De asemenea, pacienţii de la noi vor putea lua parte la studii clinice internaţionale. Așadar, statul român îi sprijină pe toți bolnavii de cancer, indiferent de vârstă. Acestora le este decontat tratamentul. Mai mult, copiii bolnavi de cancer vor primi indemnizație și după ce boala intră în remisie.

De Ziua Internațională a Copilului Bolnav de Cancer ne punem toată încrederea în autoritățile care au competențe în sănătate. Am încredere că acestea vor lua măsurile necesare pentru ca diagnosticul să se pună cât mai rapid, iar tratamentul să fie cât mai eficient. Pe 15 februarie, și nu numai, gândurile noastre se îndreaptă spre toți copiii care, din nefericire, s-au luptat sau se luptă cu această maladie.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.