ADEVĂRURI UITATE. Procurorul Dan Voinea: ”Corupția l-a dărâmat pe Ceaușescu”. Cine are urechi de auzit…
Politic Justiție Social Ultima Ora

Adevăruri uitate. ”Corupția l-a dărâmat pe Ceaușescu. Primul lucru pe care l-au strigat oamenii în 1989 a fost: Libertate”

Pe 15 iulie 1989, Nicolae Ceauşescu ţinea un discurs fulminant cu ocazia împlinirii a 24 ani de la Congresul al IX-lea al Partidului Comunist Român, care îl adusese pe Nicolae Ceauşescu la cârma PCR, în 1965. Cu acea ocazie, Ceaușescu a spus: ”Capitalismul în România a apus pentru totdeauna! Poporul este adevăratul stăpân şi va rămîne veşnic stăpân al destinelor sale, a bogăţiilor ţării”. Adevărul este însă că în România socialistă ”stăpânul” nu era poporul, ci clica de comuniști aflați la conducere, împreună cu ”arma” lor de bază, prin care nimiceau orice formă de protest: Securitatea. Cu toate acestea, sfârșitul lui Ceaușescu bătea la porțile României…

ADEVĂRURI UITATE. Procurorul Dan Voinea: ”Corupția l-a dărâmat pe Ceaușescu”. Cine are urechi de auzit…

De ce se mai temea Ceaușescu de capitalism după 48  de ani de dictatură comunistă? Pentru că, pe plan internațional, comunismul intrase în colaps ca sistem economic, iar țările socialiste se reorientau către capitalism.

Regimul Ceaușescu mergea în altă direcție decât celelalte state socialiste

”Nu întâmplător a făcut Ceaușescu această afirmație în iulie 1989, a făcut-o de frică. Asta pentru că deja în lagărul socialist câteva țări trecuseră deja la capitalism – mă refer la Polonia și Cehoslovacia. A fost anul în care, practic, lagărul socialist a intrat într-un profund proces de schimbare a regimului comunist. Să nu uităm că primii care au ieșit în stradă și au manifestat împotriva comunismului au fost chinezii’, a spus generalul Dan Voinea. Voinea este procurorul militar care în decembrie 1989, când avea gradul de maior la Direcția Procuraturii Militare, a fost desemnat procuror în procesul Elenei și a lui Nicolae Ceaușescu, el întocmind rechizitoriul pe baza căruia cei doi au fost condamnați la moarte și executați, în 25 decembrie 1989.

În fine, pe 15 iulie 1989 Ceaușescu a spus, printre altele: ”Aşa reprezintă lumea spre care unii domni ne îndeamnă să revenim! A inechităţii, a jafului, a asupririi! Am cunoscut-o sute de ani, şi o sută de ani sub capitalism, aceasta. De aceea am declarat că pentru noi a apus pentru totdeauna o asemenea cale! Poporul nostru spune câteodată că aceasta se va întâmpla când o face plopul mere sau răchita micşunele”.

Ei, bine, în decembrei 1989, imediat după ce a a izbucnit revolta din Timișoara, un student bucureștean, poreclit Greierele, conform datelor Asociației 21 Decembrie, a legat câteva mere de plopii Politehnicii. Iar regimul Ceaușescu s-a destrămat după câteva zile.

Arogant, Ceaușescu a spus că va regimul lui va cădea când vor face plopii mere. În decembrie 1989, pe plopii de la Politehnică au apărut mere! 

ADEVĂRURI UITATE. Procurorul Dan Voinea: ”Corupția l-a dărâmat pe Ceaușescu”. Cine are urechi de auzit…

”Imaginea plopului cu mere este reală, acel student a legat efectiv mere de plop, ca o ironie la adresa regimului, care s-a prăbușit violent, chiar în urma acestei ironii. Dincolo de acestea, trebuie spus că Ceaușescu a fost un criminal de sistem, care a girat acțiunile întreprinse de regim împotriva poporului.  Documentele istorice de la Institutul de cercetare a victimelor comunismului l-au găsit pe Ceaușescu că pe timpul colectivizării a împușcat cu mâna lui pe cei care nu au vrut să se treacă la colectiv. Și mai este ceva: pe Ceaușescu l-a dărâmat corupția propriului sistem. Pentru că ei au uitat de ce au venit la putere, că au promis să slujească clasa muncitoare și până la urmă acești activiști de partid s-au transformat în stăpâni care au persecutat clasa muncitoare. Aceasta a avut parte până în 1989 de cartelă la pâine, de cartelă la benzină, de interdicția de a călătorii în străinătate. Comuniștii, conduși de Ceaușescu, erau privilegiați prin faptul că aveau acces la magazinele cu circuit închis, ei nu stăteau la coadă nici la ouă, nici la carne, nici la lapte. Aveau mașini la dispoziție, cei mai mulți aveau și servitori, aveau libertatea să călătorească, mulți aveau copiii la studii în străinătate, inclusiv Ceaușescu. Oamenii de rând s-au simțit prizonieri în țara lor, pentru că primul lucru pe care l-au strigat în 1989 a fost ‘libertate’. Asta și-au dorit oamenii”, a explicat Dan Voinea.

Altfel spus, actuala corupție din România este o prelungire a celei de pe timpul lui Ceaușescu, adusă întimpurile noastre de foștii nomenclaturiști rămași la putere – și a copiilor lor. Nenorocirea României de astăzi stă în faptul că în 1990 nu s-a putut impune în legislație punctul 8 de la Timișoara. ”Fără comuniști”, de atunci, s-a transformat astăzi în ”Fără penali”…

ADEVĂRURI UITATE. Procurorul Dan Voinea: ”Corupția l-a dărâmat pe Ceaușescu”. Cine are urechi de auzit…

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.