Trei geologi români au participat la trasarea hotarelor României Mari, la Trianon
Politic Social Ultima Ora

Trei geologi români au participat la trasarea hotarelor României Mari, la Trianon

Astăzi se împlinesc 106 ani de la înființarea Institutului Geologic al României și s-a creat corpul geologilor. Una din marile realizări ale geologilor a fost: Unirea din 1918. Cum? Trei mari mari geologi, membri ai comisiei de experți din delegația României, au participat la Conferința de pace de la Paris care a culminat cu semnarea tratatului de la Trianon (1920). De ce?

Trei geologi români au participat la trasarea hotarelor României Mari, la Trianon

Echipa de geologi români a fost condusă de academicianul Ludovic Mrazec, (1867-1944) care în 1907 devenise președintele Congresului Internațional al Petrolului. Ulterior, tot el a  condus echipa care a realizat harta geologică a României  și a pus bazele exploatării petrolului în România.

Al doilea mebru al echipei a fost Gheorghe Munteanu-Murgoci (1872-1925) fost student al lui Mrazec și întemeietorul școlii de pedologie (știința solurilor) din România.

Secretarul grupului a fost academicianul Gheorghe Macovei (1880-1969), asistent al lui Ludovic Mrazec la Institutul Geologic al României. Macovei a fost autorul unei importante cărți despre formarea rezervelor de petrol în țara noastră.

Trei geologi români au participat la trasarea hotarelor României Mari, la Trianon

De ce a fost nevoie de geologi la Trianon?

În fine, cei trei membrii ai echipei de geologi erau personalități de renume mondial în domeniile lor.

Se pune totuși întrebarea: de ce era nevoie de geologi la conferinața de pace de la Trianon?

În momentul dezmembrării Imperiului Austro-Ungar s-a constituit o comisie internațională pentru trasarea noilor frontiere. Din aceasta făceau parte grupuri de experți pe diferite domenii: entice, demografice, resurese naturale, rute comerciale etc. Era vorba despre arbitrajul mizelor economie – în cazul Trasilvaniei era vorba despre zăcăminte de aur, argint, fier, cărbune etc. – pentru trasarea noilor hotare. Cei trei geologi ai țării noastre au fundamentat  teoria capacității Regatului României de a administra resursele geologice din Transilvania și de a susține o continuitate a învățământului de specialitate de la Cluj. Expunerea a fost un succes românesc! După Trianon, Bucureștiul a trimis profesori la Cluj pentru susținerea învățământului superior în limba română, printre care profesorii Macovei și Murgoci. Dacă unii profesori au părăsit Universitatea din Cluj, alții, în speciali etnici germani, au rămas, pentru că serviciul geologic al României era mai bine organizat decât cel de la Budapesta.

Vă prezentăm principalele evenimente istorice ale zilei de 22 februarie:

  • 1295 î.Hr.: Are loc încoronarea faraonului Ramses al II-lea.
  • 1281: Martin IVdevine papă.
  • 1288: Nicolae IVdevine papă.
  • 1632: Galileo Galileipublică Dialog despre cele două mari sisteme ale lumii.
  • 1708: Antim Ivireanuleste ales mitropolit al Ungro-Vlahiei, după moartea predecesorului său, Teodosie, la recomandarea și cu sprijinul domnitorului Constantin Brâncoveanu.
  • 1821: Alexandru Ipsilanti, conducătorul Eteriei, a trecut Prutul, intrând în Moldova, unde a încearcat să–și găsească noi adepți pentru mișcarea sa
  • 1882: Serbia se proclamă regat. Milan Obrenovicdevine primul rege al Serbiei moderne, sub numele de Milan I (1882-1889).
  • 1900: Prima audiție, la Paris, a „Sonatei nr. 2 pentru vioară și pian” de George Enescu(la pian – George Enescu).
  • 1905: S-a înființat primul sindicat muncitoresc din România, sindicatul lucrătorilor tâmplari, în frunte cu I.C.Frimu și Voicu Andreescu-Râureanu, urmat la 13 și 20 martie de înființarea sindicatului strungarilor și respectiv al lucrătorilor din fabricile de încălțăminte
  • 1906: S-a înființat Institutul Geologic al Românieiși s-a creat corpul geologilor.
  • 1907: Încep mișcările țărănești în județele Dorohoiși Iași.
  • 1943: Membrii grupării de rezistență Trandafirul Alb(Die Weiße Rose) sunt executați în Germania nazistă.
  • 1949: Scriitorul Adrian Marinoa fost arestat pentru participarea la încercarea de reorganizare a tineretului național-tărănist din facultăți. La 12 octombrie 1950 a fost condamnat la 10 ani temniță grea. Între 1957 și 1963 a avut domiciliu obligatoriu.
  • 1979: Proclamarea independenței de stat în Santa Lucia.
  • 1979: Decorarea drapelului de luptă al Diviziei „Mărășești”, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la înființare.
  • 1997: Boxerul Mihai Leua câștigat primul titlul de campion mondial la box profesionist pentru România.
  • 2006: Jefuirea depozitului Securitas din Anglia – cel puțin șase bărbați au răpit și amenințat familia directorului, au sechestrat 14 membri ai personalului și au furat aproximativ 92,5 milioane de dolari în bancnote din Depozitul Coroanei de Gestionare a Lichidităților, din Vale Road, Tonbridge, Kent.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.