Un copil de 1 an și jumătate salvat de pompieri după ce s-a înecat cu un măr
Un copil de 1 an și jumătate salvat de pompieri după ce s-a înecat cu un măr
Politic Social Ultima Ora

Veste mare pentru mame. S-a adoptat tacit legea care le permite venituri pe lândă indemnizație

Senatul a adoptat tacit, luni, proiectul de lege iniţiat de Liviu Dragnea care prevede că mamele care primesc indemnizaţie pentru creşterea copilului vor putea realiza şi venituri din activităţi independente. Iniţiativa este semnată şi de către deputaţii Alfred Simonis şi Lia Olguţa Vasilescu.

Proiectul de lege propune modificarea şi completarea art.16 alin.(3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor.

Astfel, inițiativa propune introducerea unei noi litere d) care prevede că indemnizația pentru creșterea copilului nu se suspendă în cazul în care persoana îndreptățită: „realizează venituri din activități independente, din drepturi de proprietate intelectuală și din activități agricole, silvicultură și piscicultură definite la art. 67, art. 70 și art. 103 din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare, indiferent de nivelul acestora”.

În ceea ce priveşte impactul bugetar al schimbărilor preconizate, „nu se vor înregistra creşteri ale cheltuielilor bugetare, menţinându-se aceleaşi drepturi, însă vor fi colectate unele venituri la bugetul de stat şi pot fi atrase fonduri europene”, potrivit expunerii de motive a proiectului de lege.

De asemenea, pentru aplicarea prevederilor propunerii legislative, „după adoptarea acestei legi, va fi necesară modificarea Hotărârii Guvernului nr. 52/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copiilor, cu modificările şi completările ulterioare”, conform sursei citate.

Comisia pentru muncă a Senatului a adoptat, pe 18 septembrie, raport de respingere a propunerii legislative.

Proiectul de lege a fost adoptat tacit de Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaților.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.