Angajații unui spital din Sibiu au interzis pe facebook sau youtube în timpul programului
Politic

Un parlamentar dă dreptate medicilor de familie. ”Au dreptul să se revolte”

Un parlamentar dă dreptate medicilor de familie. ”Au dreptul să se revolte”

Deputatul Vass Levente, membru în Comisia de Sănătate a Camerei Deputaţilor, spune că medicii de familie au dreptate să se revolte, însă nu trebuie să folosească pacientul pentru a-şi câştiga drepturile în faţa Ministerului Sănătăţii şi a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

„E o problemă acută, nu ţine de 2018, ţine de sistem. Au tot dreptul să facă aceste mişcări ‘sindicale’ pentru că nu beneficiază de sumele necesare pentru a se dezvolta. Un medic tânăr, specialist, din aceşti bani nu poate să facă un cabinet medical, este foarte greu să rămână în ţară şi de aceea decid să plece. Însă, trebuie să recunoaştem, în pofida faptului că avem numai 5,8 la sută din bugetul Sănătăţii alocat pentru medicina de familie, că nu trebuie folosit pacientul pentru a-şi câştiga drepturile în faţa Ministerului Sănătăţii şi a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Nu cred că acest obicei de a face un scandal în ianuarie şi în martie este de bun augur. Eu consider că acest demers trebuie făcut în comun şi trebuie să facem ca banii alocaţi sănătăţii din PIB să fie semnificativ mai mulţi şi din această sumă, medicii de familie să ajungă la 8 la sută”, a arătat Vass Levente.

Conform acestuia, întrucât pacienţii sunt la capătul ”lanţului trofic” iar aceştia trebuie trataţi, acest scandal anunţat începând din luna ianuarie nu va ţine mai mult de o săptămână, fiindcă ”pacienţii tot la medicii de familie trebuie să apeleze”.

Parlamentarul UDMR a subliniat că, pentru anul 2018, prin demersurile sale şi ale colegilor săi din Uniune s-au alocat suplimentar 190 de milioane de lei pentru medicii de familie, ajungându-se de la 4,88% la o creştere cu 17% faţă de alocările din acest an, „ceea ce este în concordanţă cu creşterile pentru Sănătate, unde va fi o creştere de 15%”. Vass a mai spus că această creştere se traduce în 17 lei în plus pentru fiecare pacient.

Medicii de familie au anunţat că din data de 3 ianuarie 2018 nu mai acordă servicii decontate de casele de asigurări.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.