Semnal de alarmă. Atac la Guvernul Dăncilă. ”Copiii cu dizabilități și persoanele cu handicap au dreptul să trăiască”
O nouă lovitură de la Guvern pentru români. Se schimbă procedura pentru cei cu grad de handicap
Politic

Semnal de alarmă. Atac la Guvernul Dăncilă. ”Copiii cu dizabilități și persoanele cu handicap au dreptul să trăiască”

Deputatul PNL de Brăila Antoneta Ioniță a avut o intervenție în această dimineață în Parlamentul României, în care a atras atenția că  Legea Bugetului pentru 2019 pune într-un real pericol traiul copiilor cu dizabilități, a persoanelor cu handicap și a familiilor acestora.  Parlamentarul brăilean a amintit de un caz petrecut zilele trecute, când un primar dintr-o comună i-a interzis unei tinere paralizate, aflată în scaun cu rotile, să se mute în localitatea pe care o conduce, pe motiv că nu știe dacă va avea fondurile necesare pentru plata indemnizațiilor persoanelor cu handicap  și a însoțitorilor acestora.

Mă tem că acesta este doar începutul și că s-ar putea generaliza poziția primarilor, mai ales a celor din mediul rural, care nu vor mai dori ca pe raza comunităților lor să se stabilească oameni cu probleme. O situație fără precedent, cauzată de decizia Guvernului Dăncilă de a se spăla pe mâini de aceste categorii defavorizate. Trecerea, din responsabilitatea guvernului, în grija autorităților locale, a plății indemnizațiilor lasă copiii şi adulţii cu dizabilităţi şi pe însoțitorii acestora fără garanţia că își vor încasa banii, și așa insuficienți, pe care îi primeau lună de lună. Riscul ca aceștia să nu-și mai poată acoperi cheltuielile de supraviețuire sunt dintre cele mai serioase”, explică deputatul Antoneta Ioniță.

Potrivit parlamentarului brăilean, decizia guvernului de a nu aloca niciun leu de la stat pentru salariile asistenţilor personali, pentru indemnizaţiile de creştere a copilului cu dizabilităţi sau pentru serviciile de protecţia copilului şi centrele pentru adulţi îi pune pe primari în imposibilitatea de a face orice fel de previziuni asupra modului în care vor cheltui banii comunităților.

Nici nu contează culoarea politică a primarilor, toți vor avea de înfruntat aceeași situație complicată, creată de un partid așa-zis social-democrat, dar care, în fond, nu vrea să aibă de a face cu oamenii aflați și așa în suferință. Dacă în orașe se vor mai găsi, poate, fonduri, situația din mediul rural va fi una dramatică. Mă tem că nu toate primăriile de comune vor avea banii necesari pentru ca acești năpăstuiți să nu rămână fără îngrijire. Copiii cu dizabilități și persoanele cu handicap au dreptul să trăiască!”, este semnalul tras de Antoneta Ioniță, care le-a cerut colegilor deputați, în special celor de la PSD, să analizeze acest aspect înainte de a-și da, vineri, votul final la buget.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.