Dăncilă ÎNTREVEDERE cu Ministrul de stat pentru afaceri economice al Emiratelor Arabe Unit
Politic Ultima Ora

Scrisoarea prim-ministrului transmisă la Bruxelles afectează imaginea României. ”Cred că a produs amuzament”

Scrisoarea prim-ministrului transmisă la Bruxelles afectează imaginea României. ”Cred că a produs amuzament”

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, susține că scrisoarea transmisă de Viorica Dăncilă președintelui Comisiei Europene, referitoare la protestul din 10 august, afectează imaginea României.

Scrisoarea prim-ministrului transmisă la Bruxelles afectează imaginea României. ”Cred că a produs amuzament” 1
Cristian Diaconescu

„A afectat si încrederea si predictibilitatea privind politicile Guvernului de la București. Probabil incearca sa isi legitimeze demersurile si abuzurile generate de demersurile in forță impotriva manifestantilor de acum o saptamana.

Ca formă, cred ca a produs amuzament la Bruxelles. Nu există în logica relațiilor internaționale o astfel de practică. Cu cateva luni inainte de preluarea presedintiei Consiliului UE că Guvernul României este incapabil să gestioneze problemele interne. În acest moment, e o afirmație pe care o susțin numai cei apropiați de Guvern. Este contrazisă de societate, de structurile care reprezintă jurnaliștii, de partenerii noștri externi. Ce se întâmplă e un simplu manifest politic care ne fac de râs la Bruxelles, pare un joc cât se poate de redus ca și inteligență politică”, a declarat Cristian Diaconescu la Digi24.

Viorica Dăncilă i-a transmis o scrisoare președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în care îl acuză pe președintele României că a făcut apel la continuarea protestelor, menționând că mitingul din 10 august a fost o încercare de înlăturare pe cale violentă a guvernului, potrivit lui Ovidiu Vanghele, jurnalist la Centrul de Investigații Media, și unor surse guvernamentale citate de G4Media. Documentul a fost transmis în limba română.

„Manifestația din 10 august a devenit un subiect de dispută politică intensă, majoritatea liderilor partidelor au făcut apel la calm și la izolarea forțelor perturbatoare a ordinii publice. Cu toate acestea, s-au făcut auzite voci ale liderilor politici care au chemat la continuarea protestelor, aducând acuze instituțiilor statului, forțelor de ordine, respectiv celor care în toate statele membre au rolul de a proteja cetățenii față de agresiuni și acțiuni violente.

Consider că aceste încercări de înlăturare pe cale violentă a unui guvern legitim pot reprezenta un precedent periculos în rândul statelor democrate. De asemenea, funcția constituțională de mediator între societate, forțele politice și instituțiile statului, care revine președintelui României, conform atribuțiilor din legea fundamentală, a fost ignorată de către acesta, care dimpotrivă a găsit momentul să aducă acuze guvernului și să facă un apel la continuarea protestelor”, scrie Viorica Dăncilă, arata sursele mentionate.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.