Autoritățile britanice au mobilizat miercuri aeronave Typhoon pentru a intercepta mai multe aeronave, suspectate că aparțin Rusiei, care zburau în apropierea spațiului aerian din Marea Britanie, relatează Reuters preluată de mediafax. „Aeronavele Typhoon au fost mobilizate azi ca măsură de precauție împotriva unei potențiale incursiuni în spațiul aerian al Marii Britanii, realizată de unul sau mai multe aeronave neidentificate”, a transmis un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării din Marea Britanie.
Politic Social Ultima Ora

Rușii se rățoiesc la englezi pentru că avioanel lor Eurofighter nu îi lasă să se apropie de România

Rusia a acuzat forţele aeriene britanice, Royal Air Force (RAF), că au interceptat în mod periculos aparate militare ruseşti deasupra Mării Negre, în scopul de a provoca Moscova, după ce două astfel de acţiuni au avut loc săptămâna trecută.

În fapt, rușii sunt nervoși pentru că aparatele Eurofighter ale englezilor nu îi lasă să își facă de cap în zona românească a Mării Negre. Eurofighter sunt unele din cele mai bune interceptoare din lume.

Avioane de vânătoare britanice, desfăşurate în România la baza aeriană Mihail Kogălniceanu, au interceptat deasupra Mării Negre mai multe avioane rusești de patrulare maritimă.

Avioanele de vânătoare Eurofighter Typhoon ale Royal Air Force (RAF) au decolat de la baza Kogălniceanu în urma semnalării prezenţei unor avioane rusești care se ridicaseră din Crimeea şi zbura în direcţia sud-vest deasupra Mării Negre – spre România.

Eurofighter este cel mai performant avion al NATO care face poliţie aeriană de la baza „Mihail Kogălniceanu”. Aeronava de luptă întrece performanţele celor americane şi ruseşti.

Eurofighter 2000, sau Eurofighter Typhoon după cum este cunoscut acum este un efort multinaţional susţinut de un număr de naţiuni europene pentru a produce un avion de vânătoare performant.

Este un avion multi-rol de vânătoare cu motor dublu,  proiectat şi construit pentru Uniunea Europeană (UE) de un consorţiu de trei companii partenere distincte: Alenia Aeronautica, BAE Systems şi EADS ce lucrează prin intermediul unei companii susţinătoare Eurofighter GmbH, înfiinţată în 1986. Proiectul este gestionat de către NETMA (NATO Eurofighter and Tornado Management Agency – Agenţia de Gestionare a Eurofighter şi Tornado NATO), care acţionează în calitate de prim client. Un avion Eurofighter Typhoon costă 90 de milioane de euro şi, conform Wikipedia, sunt doar 418 aparate în întreaga lume

Aeronava a intrat în serviciul Forţelor Aeriene Regale-Marea Britanie (Royal Air Force), germane Luftwaffe (Jagdgeschwader 74), Forţele Aeriene Italiene şi Spaniole. Austria a achiziţionat 15 avioane Typhoon şi Arabia Saudită a semnat un contract de 4,42 miliarde de lire sterline (aproximativ 6,38 miliarde de euro, în 2007) pentru 72 avioane.

Performanţele Typhoon a făcut obiectul unor discuţii între specialiştii militari,  în comparaţie cu noul F-22 Raptor si F-35 Lightning II, avioane de lută în curs de dezvoltare în Statele Unite şi Dassault Rafale dezvoltat în Franţa. Consorţiul Eurofighter susţine că avionul lor de vânătoare are o mai mare rată de întoarcere subsonică, şi accelerare mai rapidă la Mach 0,9 la 6000 metri altitudine decât F-15, F-16, F/A-18, Mirage 2000, Rafale, Su-27, şi MiG-29. Typhoon este capabil de o cursă supersonică fără arderi. Aceasta este denumită “supercursa”.

 

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.