Rusia a fost condamnată. 143 de țări împotriva lui Putin. Biden intervine decisiv 7
Exclusiv Externe Politic Ultima Ora

Rusia a fost condamnată. 143 de țări împotriva lui Putin. Biden intervine decisiv

Adunarea Generală ONU a aprobat cu o largă majoritate o rezoluţie care condamnă anexarea a patru teritorii ucrainene de către Rusia, considerând că este ilegală şi că nu este validă.

De asemenea solicită statelor să nu recunoască anexarea celor patru regiuni pe care Rusia le-a revendicat, în urma aşa-ziselor referendumuri desfăşurate la sfârşitul lunii trecute.

Trei sferturi dintre membrii Adunării Generale ONU, care numără 193 de membri, afică 143 de ţări, au votat în favoarea rezoluţiei, care a calificat acţiunile Moscovei de anexare a patru regiuni ucrainene ca ilegală, adâncind izolarea internaţională a Rusiei.

Doar patru ţări s-au alăturat Rusiei pentru a vota împotriva rezoluţiei – Siria, Nicaragua, Coreea de Nord şi Belarus. Treizeci şi cinci de ţări s-au abţinut de la vot, inclusiv India şi partenerul strategic al Rusiei, China.

Rusia a fost condamnată. 143 de țări împotriva lui Putin. Biden intervine decisiv 8

Preşedintele american Joe Biden a declarat că votul a transmis un „mesaj clar” Moscovei.

„Miza acestui conflict este clară pentru toţi, iar lumea a transmis un mesaj clar ca răspuns – Rusia nu poate şterge un stat suveran de pe hartă”, a spus el într-un comunicat.

„Rusia nu poate schimba graniţele cu forţa. Rusia nu poate pune stăpânire pe teritoriul unei alte ţări ca fiind al său”, a afirmat Biden.

Rusia a fost condamnată. 143 de țări împotriva lui Putin. Biden intervine decisiv 9

La rândul său, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că este „recunoscător celor 143 de state care au susţinut rezoluţia istorică a ONU”, postând pe Twitter:

„Lumea şi-a spus cuvântul – încercarea (Rusiei) de anexare este fără valoare şi nu va fi niciodată recunoscută de naţiunile libere”.

Rusia a fost condamnată. 143 de țări împotriva lui Putin. Biden intervine decisiv 10

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.