Un grup de elevi vrânceni, vizită la Parlamentul României
Politic

Romii s-au revoltat în Parlament. Au acuzat că le-au fost încălcate drepturile

Subcomisia pentru respectarea şi apărarea drepturilor şi libertăților cetaţenilor români aparţinând minorităţii rome

COMUNICAT DE PRESĂ remis newsteam.ro

Marţi, 12 februarie 2019, la Palatul Parlamentului, în temeiul dispoziţiilor art.111 din Constituţia României privind informarea Parlamentului şi ale art.207 şi 208 din Regulamentul Camerei Deputaţilor privind informarea Camerei Deputaților, a avut loc şedinţa Subcomisiei pentru respectarea şi apărarea drepturilor şi libertăților cetăţenilor români aparţinând minorităţii romilor din cadrul Comisiei pentru  drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale. Şedinţa a avut loc în urma sesizării Subcomisiei de către Asociaţia Partida Romilor”Pro-Europa” și a vizat încălcarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor români care aparţin minorităţii romilor, respectiv dreptul la educaţie şi dreptul la identitate al minorității rome.

În cadrul şedinţei, s-au dezbătut abuzurile survenite în cadrul unei anchete penale privind modul de ocupare al locurilor suplimentare pentru romi din învăţământul liceal de stat, anchetă instrumentată de Serviciul de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului de Poliţie Galaţi, pe baza autosesizării, în urma unui articol apărut în presă.

Ofițerul care anchetează acest caz a trimis către unităţile de învăţământ gimnazial din judeţul Galaţi o adresă prin care solicită informaţii cu caracter discriminatoriu despre elevii romi. Acestea vizează situaţiile familiale și social-economice ale acestora, pornind de la stereotipuri negative, potrivit cărora aceştia ar fi săraci, marginalizaţi, beneficiari de donaţii, de burse sociale și că, din cauza provenienţei etnice,  manifestă înclinaţii conflictuale şi prezintă risc de abandon şcolar. Totodată, s-a solicitat întocmirea unor caracterizări individuale ale copiilor, exclusiv pe criterii etnice, de către diriginţii claselor în care au învăţat elevii înscrişi pe locurile speciale pentru romi.

Considerăm că informațiile solicitate de către anchetator încalcă dreptul la protecția datelor personale, dreptul la învățătură, precum și dreptul la identitate al minorității rome. Din conţinutul adresei rezultă faptul că suspiciunea organelor de cercetare penală vizează ocuparea locurilor special destinate elevilor de etnie romă din învăţământul liceal de stat, de către elevi care nu îndeplineau condiţia de medie la evaluarea naţională, suspiciune nefondată, având în vedere faptul că înregistrarea cererilor de înscriere pe locurile suplimentare pentru romi se face anterior susţinerii probelor la evaluarea naţională.

Din declaraţiile unor părinţi, audiaţi deja de către Inspectoratul General al Poliţiei Române, reiese faptul că modul de cercetare practicat de ofiţerii de poliţie este unul abuziv, încercându-se, prin diverse metode nelegale, să îi determine pe cei audiaţi să declare aspecte contrare adevărului. Aceşti părinţi au fost ameninţaţi cu extinderea cercetării penale cu privire la săvârşirea infracţiunilor de fals în declaraţii, favorizarea infractorului şi că se vor lua măsuri ca în liceele în care învaţă elevii de etnie romă să fie cunoscută situaţia privind modul de admitere la liceu al acestora. Considerăm că acest lucru vizează defăimarea comunităţii rome şi duce la stigmatizarea copiilor.

Concluziile acestei dezbateri vor constitui baza unui raport al Subcomisiei pentru respectarea şi apărarea drepturilor şi libertăților cetăţenilor români aparţinând minorităţii romilor cu care vor fi sesizate instituţiile abilitate, pentru ca cei responsabili de situația creată la Galați să suporte rigorile legii, să se revină la normalitate, iar astfel de situații să nu se mai repete pe viitor.

La şedinţă au participat atât reprezentanţi ai instituţiilor centrale și ai autorităților publice locale: Agenţia Naţională pentru Romi, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, Avocatul Copilului, Ministerul de Interne, Ministerul Educaţiei Naţionale, Biroul Judeţean pentru romi din cadrul Instituției Prefectului județului Galaţi, Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi, Asociaţia Partida Romilor ”Pro-Europa”, Inspectoratul Județean de Poliţie Galaţi, precum şi cadre didactice, părinţi și reprezentanţi de la nivel local ai comunităţilor de romi.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.