România și alte state est-europene contestă decizia Austriei de a reduce alocaţiile copiilor imigranţilor 
Politic Social Ultima Ora

România și alte state est-europene contestă decizia Austriei de a reduce alocaţiile copiilor imigranţilor 

Scandalul privind reducerea alocațiilor pentru copiii imigranților din Austria continuă, după ce România și alte state est-europene au trimis o scrisoare comisarului european pentru Muncă şi Afaceri Sociale, Marianne Thyssen, în care contestă această decizie, scrie Mediafax. 

Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria, Lituania şi Slovenia s-au alăturat României în demersul său de a contesta decizia Austriei. Celel șapte state au trimis o scrisoare comună comisarului UE pentru Muncă, Afaceri Sociale, Competenţe şi Mobilitatea Forţei de Muncă, Marianne Thyssen, în care cer verificări pentru a se stabili dacă legea adoptată de Parlamentul Austriei este compatibilă cu reglementările Uniunii Europene. Lia-Olguţa Vasilescu i-a trimis comisarului european o astfel de scrisoare pe 25 octombrie, exprimând îngrijorarea în legătură cu legea privind indexarea alocaţiilor adoptată de Austria.

„Aceste măsuri vor afecta extrem de mult familiile din state ale Grupului Vişegrad”, a declarat vineri ministrul slovac al Afacerilor Sociale, Jan Richter. Proiectul austriac prevede adaptarea alocaţiilor familiale la costul vieţii din ţările unde trăiesc copiii angajaţilor. Reforma, criticată de Comisia Europeană, ar putea duce la scăderea de la 172 de euro la 85 de euro a alocaţiei pentru copiii din România ai căror părinţi muncesc în Austria. Ar putea fi afectaţi aproape 150.000 de copii, dintre care mulţi sunt români.

Măsura a fost promisă în campania electorală de guvernanţii austrieci şi ar putea asigura Austriei economii de peste 100 de milioane de euro pe an. Guvernul de la Viena justifică măsura prin nivelul actual „disproporţionat’ faţă de costul vieţii din alte ţări al alocaţiilor pentru copii, care pot ajunge la 223 de euro pe lună, dar recunoaşte că reforma ar putea fi respinsă de Curtea de Justiţie a UE. Comisia Europeană a avertizat că ar putea declanşa procedura de sancţionare a Austriei. „Imediat ce legea va intra în vigoare, Comisia Europeană nu va ezita să recurgă la toate posibilităţile, în contextul în care este garant al tratatelor comunitare”, a declarat Christian Wigand, un purtător de cuvânt al Executivului UE.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.