Cotidianul american New York Times și ARD, postul public de radio din Germania, au dedicat spații mari duminică tentativelor lui Liviu Dragnea și coaliției PSD-ALDE de a stopa eforturile procurorilor DNA.
Politic Ultima Ora

PSD, criticat în Occident: New York Times scrie despre eliminarea independenței procurorilor

Cotidianul american New York Times și ARD, postul public de radio din Germania, au dedicat spații mari duminică tentativelor lui Liviu Dragnea și coaliției PSD-ALDE de a stopa eforturile procurorilor DNA.

”Lupta anticorupție este periclitată serios după ce Curtea Constituțională a decis revocarea șefei DNA și a înlăturat pur și simplu prevederile legale care asigurau protecția procurorilor și judecătorilor față de presiunile politice”, arată NYTimes. Ziariștii americani scriu că PSD ”își radicalizează susținătorii promovând teoriile conspirației, atacându-l pe Soros și caracterizându-i pe critici drept păpușile unui sistem paralel abject”.

New York Times a descris și modul în care PSD și-a adus susținătorii cu autobuzele la mitingul din Piața Victoriei și o citează pe Kovesi, care spune că ”dacă independența procurorilor dispare – așa cum pare acum – misiunea noastră nu devine mai dificilă, ci imposibilă”.

Pe de altă parte, ARD a transmis duminică în emisiunea EuropaMagazin un reportajdespre tentativele coaliției de guvernare de a stopa lupta anticorupție din România. Reportajul, centrat pe marile dosare de corupție instrumentate de DNA, arată că politicienii aflați la putere vor să scape de Laura Codruța Kovesi, căreia i-au cerut revocarea din funcție.

„România esta a doua țară din UE în privința sărăciei, dar corupția este în floare și împreuna cu ea prosperă câțiva politicieni pe cât de puternici, pe atât de lipsiți de conștiință. Din acest motiv, politicienii în cauza aflați la putere vor să scape de ea. Dar susținătorii ei nu au pierdut speranța și protestează în zilele de duminică în București”, arată ziariștii germani.

Reportajul mai arată că “Principalul adversar al lui Kovesi în jocul de poker al corupției este Liviu Dragnea. Președintele social-democraților a fost condamnat pentru falsificarea votului la un referendum și din această cauză nu poate ocupa nici o funcție guvernamentală. El a împins conflictul pe tema revocării lui Kovesi până la Curtea Constituțională, iar judecătorii constituționali au decis că șefa procurorilor anticorupție trebuie revocată”.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.