Proiect de lege funcțional pentru repatrierea cetățenilor români decedați pe teritoriul altor state 1
Proiect de lege funcțional pentru repatrierea cetățenilor români decedați pe teritoriul altor state
Ultima Ora Politic Social

Proiect de lege funcțional pentru repatrierea cetățenilor români decedați pe teritoriul altor state

Deputat Constantin Codreanu: „Avem nevoie de un proiect de lege funcțional pentru repatrierea cetățenilor români decedați pe teritoriul altor state”

Deputatul Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a interpelat ministrul Afacerilor Externe și pe cel al Afacerilor Interne pentru a afla numărul de decese ale românilor în străinătate, din ultimii 5 ani. Informația este necesară în vederea adoptării unui proiect de lege funcțional privind decontarea de către statul român a procedurilor de repatriere a cetățenilor români decedați pe teritoriul altor state.

Inițiativa intenționează să asigure cadrul legislativ pentru decontarea de către statul român, la cererea familiei, a cheltuielilor aferente procedurilor de repatriere a cetățenilor români decedați pe teritoriul altor state, care nu înregistrează venituri sau ale căror venituri nu depășesc contravaloarea salariului mediu net, raportat de Institutul Național de Statistică la momentul decesului.

“Din păcate, în cazul deceselor românilor aflați în afara granițelor țării, statul român nu decontează costul procedurilor de repatriere care, de cele mai multe ori, sunt între 3.000 € și 60.000 €, cifre ce, de multe ori, depășesc posibilitățile materiale ale rudelor decedaților. Conform tarifelor practicate de firmele de transport funerar internațional, serviciile de repatriere a decedaților sunt costisitoare în cazul multor țări, de exemplu: Austria, Luxemburg, Belgia, Olanda, Finlanda etc.

În cazul în care repatrierea se face din state precum Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Franța sau Spania, costurile pot scădea semnificativ dacă familia întocmește singură documentele de transport, adică pașaportul mortuar. Însă, există state unde legislația proprie nu permite întocmirea sau ridicarea documentelor necesare repatrierii de către familie, ci numai de către o firmă autorizată.

Legal, transportul corpului neînsuflețit în România se poate face numai în condițiile prevăzute de legislația națională a țării respective și în conformitate cu regulile internaționale aplicabile. În cazul în care familia nu își permite costurile transportului, autoritățile locale vor proceda la înmormântarea sau incinerarea defunctului, motiv pentru care foarte mulți români decedați în străinătate nu mai ajung acasă, la familie.

Acest proiect de lege își propune să sprijine românii care, în momente extraordinar de dificile, nu au niciun suport financiar. Costurile estimate pentru repatrierea decedaților sunt cu mult peste posibilitățile a aproape 40% dintre români, conform ultimului barometru Eurostat, din 2017. Aceste date sunt întărite de cele ale Institutului Național de Statistică, care, la mijlocul anului 2018, a prezentat faptul că 46% dintre angajații din România sunt plătiți cu salariul minim pe economie, iar cei care câștigă peste 600 € (aproximativ echivalentul salariului mediu pe economie) reprezintă doar 16% din total, venit care nu acoperă nici pe departe sumele necesare, la care se adaugă și cele ale înmormântării în țară”, menționează deputatul Constantin Codreanu în textul interpelării.

Referitor la art. 15, alin.(1), lit.b) din Legea nr.198/2008 privind serviciile consulare pentru care se percep taxe şi nivelul taxelor consulare la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate, cu modificările și completările ulterioare: ”Ministerul Afacerilor Externe va putea utiliza în totalitate taxele de urgenţă aferente serviciilor prestate pentru (…) plata cheltuielilor de repatriere a cetăţenilor români, decedaţi pe teritoriul statelor de reşedinţă, pentru care familia nu poate suporta costurile de repatriere şi nu există posibilitatea înhumării sau incinerării în statul în care a survenit decesul”, deputatul menționează că “este vorba doar despre unul dintre articolele unei legi și nu despre o lege dedicată acestui subiect, această posibilitate nu este cunoscută de către românii aflați în situația de a avea nevoie de acest sprijin financiar și prin urmare rar utilizată. De asemenea, articolul respectiv nu prevede clar obligativitatea ca statul român să acorde ajutor financiar celor aflați în această situație și este foarte scurt, neputând asigura cadrul legal pentru desfășurarea procedurilor de decontare a cheltuielilor aferente procedurilor de repatriere a cetățenilor români decedați pe teritoriul altor state.

Mai mult, începând cu data de 1 februarie 2017, a intrat în vigoare Legea nr. 1/2017, care, între altele, elimină cvasitotalitatea taxelor aferente serviciilor consulare prestate de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate. Implicit, activitățile care anterior erau suportate exclusiv din taxele de urgență accesorii taxelor consulare, precum repatrierea cetăţenilor români decedaţi pe teritoriul statelor de reşedinţă, nu au cum să mai fie desfășurate”.

Conform unui raport privind migrația la nivel internațional, prezentat de Organizația Națiunilor Unite (ONU) la finalul anului 2016, România ocupă locul 4 în Europa raportat la numărul de cetățeni care trăiesc în afara țării. Concret, cifrele ONU susțin faptul că 3,4 milioane de români au emigrat în ultimii ani, respectiv 17% din populație. Așa cum este de așteptat, această rată ridicată de migrație este direct proporțională cu numărul de decese ale românilor în străinătate, a declarat într-un comunicat remis newsteam.ro deputatul PMP Constantin Codreanu.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.