PSD atac la Cioloș
PSD atac la Cioloș
Politic Ultima Ora

Pressonline.ro: Cioloş: Nu cred că e datoria mea să îi lămuresc pe liderii PSD şi PNL cum funcţionează mecanismele europene

Europarlamentarul Dacian Cioloş a afirmat, miercuri, legat de aderarea României la spaţiul Schengen, că nu este de datoria lui să-i lămurească pe liderii PSD şi PNL cum funcţionează mecanismele europene, menţionând că aceştia se găsesc în nişte funcţii care impun responsabilitate politică şi personală pentru faptele şi deciziile lor, conform pressonline.ro.

‘Domnii Ciucă şi Ciolacu se felicită pentru votul masiv de ieri din Parlamentul European în favoarea aderării României la Schengen şi sunt de părere că eu ar trebui să rezolv problemele pe care le are în continuare România în acest proces. Văd cu uimire cum ba sunt mândri, ba speriaţi de situaţia aderării noastre la acest spaţiu, în funcţie de ce informaţii au primit în ziua în care dau declaraţii.

Aş vrea să le amintesc faptul că se găsesc în nişte funcţii care impun responsabilitate politică şi personală pentru faptele şi deciziile lor. Or, declaraţii prin care blocăm autostrăzile, oprim tranzitul de cereale spre Europa – făcute chiar în Parlamentul European de un coleg de-al lor de coaliţie, ba cumpărăm, ba nu cumpărăm corvete de la olandezi şi alte năzbâtii de genul acesta dovedesc completa necunoaştere a realităţilor politice europene şi incapacitatea de a face din România un jucător de luat în serios în politica europeană’, a afirmat Cioloş, potrivit unui comunicat de presă al REPER.

Fostul comisar european a adăugat că ar vrea să ştie dacă, ‘în loc să chestioneze pe alţii despre realitatea din Parlamentul European’, liderii PSD şi PNL ‘pricep ce reprezintă România în Europa, cum ar trebui să arate poziţia noastră europeană, care sunt datoriile şi obligaţiile noastre şi de ce vrem să fim europeni’.

‘Nu am niciun fel de empatie pentru spaimele lor, deoarece partidele pe care le conduc au guvernat în ultimii 15 ani şi sunt direct vinovate pentru că România este încă monitorizată prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare pe justiţie, sunt direct vinovate de amânarea intrării în Schengen şi de incapacitatea structurală de a atrage fonduri europene. Nu cred că e datoria mea să îi lămuresc pe liderii PSD şi PNL cum funcţionează mecanismele europene, câtă vreme acasă căutăm să băgăm sub preş lucruri care par că nu dau bine la alţii, în loc să numim mizeria mizerie şi să o punem unde îi este locul, adică la coş. Nimeni nu este impresionat de un politician care cere o favoare pe un ton furios, dacă tonul nu este susţinut de faptele necesare’, a transmis Dacian Cioloş.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, le-a solicitat, marţi, partidelor româneşti care fac parte din grupurile PPE şi Renew să facă toate demersurile pentru a-şi convinge colegii că România merită să intre în Schengen, afirmând că este îngrijorat de abţinerile reprezentanţilor acestora în Parlamentul European pe rezoluţia nonlegislativă votată marţi prin care statele membre sunt îndemnate să permită României şi Bulgariei să adere fără întârziere la spaţiul de liberă circulaţie.

La rândul său, premierul Nicolae Ciucă a subliniat că România a mai făcut încă un pas către admiterea în spaţiul Schengen prin faptul că Parlamentul European a votat o rezoluţie prin care cere Consiliului Uniunii Europene să aprobe intrarea ţării noastre în spaţiul de liberă circulaţie.

‘Votul covârşitor în favoarea cauzei României a venit pe fondul susţinerii pe care o avem din partea Partidului Popular European, care are cel mai numeros grup de europarlamentari. La ultimul Congres al PPE, ţinut la Rotterdam, în iunie, delegaţia PNL a propus ca în rezoluţia lucrărilor să fie inclusă şi susţinerea pe care grupul popularilor o acordă României în demersul de aderare la Schengen. Azi am văzut cât de important este sprijinul marii familii europene de centru-dreapta, din care PNL face parte. Admiterea în spaţiul Schengen tocmai a intrat pe ultima sută de metri’, a scris prim-ministrul, marţi, pe Facebook.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.