Preșendintele Senatului, Alina Gorghiu, vizită de lucru în Austria pentru aderarea României la Schengen 7
Politic Ultima Ora

Preșendintele Senatului, Alina Gorghiu, vizită de lucru în Austria pentru aderarea României la Schengen

Preşedintele Senatului, Alina Gorghiu, efectuează, în perioada 4-6 decembrie, o vizită de lucru în Republica Austria, pentru a discuta despre aderarea României la Schengen.

Gorghiu a arătat că România nu a fost şi nu este sursa migraţiei din Austria şi nu este rută de tranzit pentru migraţia din această ţară iar susţinerea fermă a instituţiilor europene şi concluziile lipsite de echivoc ale experţilor europeni, materializate prin vizite încheiate cu rapoarte extrem de pozitive pentru ţara noastră, îndreptăţesc România să obţină un sprijin unanim pentru adoptarea Deciziei de aderare a ţării noastre la Schengen.

În cadrul vizitei, Alina-Ștefania Gorghiu a avut o întrevedere cu președintele Consiliului Federal al Republicii Austria, Korinna Schumann.

În cadrul convorbirilor, cei doi înalți oficiali au exprimat interesul pentru consolidarea relațiilor româno-austriece, avansarea agendei bilaterale și intensificarea cooperării la nivel regional și european.Președinta a.i. a Senatului a subliniat că aderarea la Schengen reprezintă o prioritate majoră pentru România, pentru finalizarea acestui proces fiind depuse eforturi intense, sprijinite de întreaga clasă politică de la București.

Preșendintele Senatului, Alina Gorghiu, vizită de lucru în Austria pentru aderarea României la Schengen 8

Alina-Ștefania Gorghiu a precizat că participarea deplină a României la  spațiul Schengen va aduce, în mod cert, o valoare adăugată frontierelor externe ale Uniunii Europene și consolidării rolului UE la nivel global.

Totodată, a arătat că extinderea spațiului va aduce beneficii tuturor cetățenilor UE, economiilor statelor membre și firmelor austriece din România. Înaltul oficial român a mai menționat că starea de fapt actuală înseamnă timpi ridicaţi de așteptare pentru transportatori și proceduri mai complicate.

Alina-Ștefania Gorghiu a arătat că cifrele Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă, la care ar trebui să se raporteze toate statele, confirmă foarte clar faptul că România nu a fost și nu este sursa migrației din Austria și nu este rută de tranzit pentru migrația din această țară.

Președinta a.i. a Senatului a subliniat că susținerea fermă a instituțiilor europene și concluziile lipsite de echivoc ale experților europeni, materializate prin vizite încheiate cu rapoarte extrem de pozitive pentru țara noastră, îndreptățesc România să obțină un sprijin unanim pentru adoptarea Deciziei de aderare a țării noastre la Schengen.

Preșendintele Senatului, Alina Gorghiu, vizită de lucru în Austria pentru aderarea României la Schengen 9

În cadrul dialogului, înaltul demnitar român a precizat că protecția lucrătorilor români din Austria este o prioritate constantă pentru autoritățile române, accentuând importanța consolidării dialogului dintre cele două state în domeniul afacerilor sociale.

Președinta a.i. a Senatului a avut o întrevedere și cu președintele Grupului de Prietenie Austria – România şi Bulgaria din Parlamentul austriac, Harald Troch, la care a participat și deputata Elisabeth Götze din partea Partidului Verzilor.

Preșendintele Senatului, Alina Gorghiu, vizită de lucru în Austria pentru aderarea României la Schengen 10

Cei doi demnitari austrieci au exprimat disponibilitatea de a se implica politic la nivelul partidelor din care fac parte în vederea clarificării pozițiilor interne privind aderarea României la spațiul Schengen, menționând că aceasta aduce beneficii ambelor părți și este important să se producă conform calendarului.

La întrevederi, alături de președinta a.i. a Senatului a participat și senatorul George Scarlat, președintele Comisiei pentru agricultură, industrie alimentară si dezvoltare rurală, transmite Senatul României.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.