Președintele Klaus Iohannis se întâlnește, luni 27 februarie, cu premierul Luxemburgului
Președintele Klaus Iohannis se întâlnește, luni 27 februarie, cu premierul Luxemburgului
Politic Ultima Ora

Președintele Klaus Iohannis, vizită oficială de 2 zile în Adzerbaidjan

Preşedintele Klaus Iohannis efectuează, joi şi vineri, o vizită oficială în Azerbaidjan, la invitaţia omologului său Ilham Aliyev.

Cei doi preşedinţi vor deschide Reuniunea ministerială a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze, informează Administrația Prezidențială.

Președintele României, Klaus Iohannis, va efectua o vizită oficială în Republica Azerbaidjan, la Baku, în perioada 2-3 februarie 2023, la invitația Președintelui Ilham Aliyev. În marja vizitei, Președintele României va deschide, alături de Președintele Republicii Azerbaidjan, Reuniunea ministerială a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze.

Vizita Președintelui Klaus Iohannis la Baku are loc în continuarea convorbirilor foarte bune avute cu Președintele Ilham Aliyev, la București, în data de 17 decembrie 2022, cu ocazia participării celor doi șefi de stat la ceremonia semnării Acordului între Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, României și Ungariei privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării și transportului energiei verzi.

Klaus Iohannis merge la Baku, la invitația omologului său Ilham Alijew
Klaus Iohannis merge la Baku, la invitația omologului său Ilham Alijew

Republica Azerbaidjan este primul stat din regiunea Caucazului de Sud cu care România a ridicat relațiile bilaterale la nivel de Parteneriat Strategic, în anul 2009, ambele state confirmând deschiderea și interesul pentru aprofundarea acestuia, precum și pentru dezvoltarea de proiecte strategice cu impact regional.

În cadrul consultărilor politice de la Baku, cei doi Președinți vor discuta aprofundat despre dezvoltarea cooperării bilaterale în domenii precum energie, transporturi, comerț, investiții, digitalizare, agricultură, educație și cultură.

În continuarea discuțiilor de la București, din luna decembrie 2022, va fi evaluat stadiul implementării proiectelor de interconectare regională precum cablul submarin de transport pentru energie electrică și va fi abordată inițierea de proiecte similare în domeniul digital. Un alt subiect de discuții vizează extinderea cooperării privind inițiativele strategice între Europa și Asia Centrală, folosind rolul de punți de legătură al României și al Republicii Azerbaidjan.

Cu prilejul participării la deschiderea oficială a Reuniunii ministeriale a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze, Președintele Klaus Iohannis va exprima solidaritatea și angajamentul țării noastre pentru asigurarea securității energetice europene prin extinderea cooperării cu partenerii din regiune și diversificarea surselor și rutelor de transport pentru resursele energetice.

 

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.