Preocupare în Parlament. „Arta cămășii cu altiță, element de identitate culturală în România și Republica Moldova” 1
Politic Ultima Ora

Preocupare în Parlament. „Arta cămășii cu altiță, element de identitate culturală în România și Republica Moldova”

Președintele Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO, deputatul PSD, Ana-Maria Cătăuță, a avut joi, 13 octombrie, o întrevedere cu E.S. domnul Victor Chirilă, ambasadorul Republicii Moldova la București.

”Dosarele multinaționale ale României și Republicii Moldova la UNESCO, printre care se află și dosarul „Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova”, sunt o preocupare permanentă a Comisiei Parlamentare UNESCO.

De aceea, întâlnirea pe care am avut-o astăzi cu E.S. domnul Victor Chirilă, ambasadorul Republicii Moldova la București a avut în vedere acțiunile comune de promovare a elementelor incluse în Lista Reprezentativă UNESCO și identificarea altor elemente de patrimoniu ce ar putea fi înscrise în Lista Patrimoniului Mondial.

Țara noastră și Republica Moldova au incluse în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii trei dosare comune: ,,Colindatul în ceată bărbătească” (2013), ,,Tehnici tradiţionale de realizare a scoarţei” (2016) și „Practicile culturale asociate zilei de 1 Martie” (2017)”, spune Cătăuță.

Discuțiile s-au axat  pe consolidarea dimensiunii culturale, cu accent pe dosarele multinaționale ale României și Republicii Moldova la UNESCO, precum dosarul „Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova”, care este, în acest moment, în evaluarea experților UNESCO. Au fost vizate acțiuni comune de promovare a elementelor incluse în Lista Reprezentativă UNESCO și identificare a altor elemente de patrimoniu ce ar putea fi înscrise în Lista Patrimoniului Mondial.

Țara noastră și Republica Moldova au incluse în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii trei dosare comune: ,,Colindatul în ceată bărbătească” (2013), ,,Tehnici tradiţionale de realizare a scoarţei” (2016) și „Practicile culturale asociate zilei de 1 Martie” (2017).

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.