PMP: Dreptate pentru victimele odiosului Dictat de la Viena 1
Politic Ultima Ora

PMP: Dreptate pentru victimele odiosului Dictat de la Viena

Astăzi se împlinesc  81 de ani de la una dintre cele mari mari crime la adresa poporului român, ca un act de genocid împotriva umanității.

Pe 30 august 1940, în urma odiosului Dictat de la Viena, pus la cale de alianța Hitler-Mussolini, Ungaria hortystă ocupa, în mod samavolnic, NV Ardealului.

România, nevolnică în fața înțelegerilor Axei Răului, din Vest și din Est, a fost nevoită să cedeze o bucată din trupul țării și să părăsească, la mâna răzbunării ungurilor, o populație de peste un milion de oameni. Hoardele hortyste, bine organizate, venite special pentru ucidere în masă, aveau liste negre cu românii care trebuiau anihilați. În primul rând, delegații de la Marea Unire, apoi preoții, intelectualii satelor, mai ales cei care țineau steagul românesc în tot teritoriul ocupat.

După ce și-au satisfăcut setea de răzbunare, prin masacrele de la Ip, Trăsnea, Mureșenii de Pădure, Huedin, Moisei, Nușfalău, Sărmașu, Ciumărna, Zalău, Luduș, Prundul Bârgăului,  în urma cărora au căzut mii de oameni, români, dar și slovaci și evrei, hortyștii au trecut la deportări în masă. Toată floarea intelectualității românești din NV Ardealului a fost urcată în trenurile morții, înghesuiți ca vitele și trimiși în țară. Le-au fost confiscate toate bunurile adunate de-o viață. Niciodată nu au fost recompensați.

PMP constată, că la 81 de ani, drama românilor din NV Ardealului a fost total ignorată de guvernanți, mai toți demnitarii, din 1990 încoace, arătându-și dezinteresul față de această pată neagră din istoria noastră. La  81 de ani, nimeni nu le-a făcut dreptate românilor din NV Ardealului.

Nimeni nu a plătit pentru aceste crime împotriva umanității. În urma procesului din 1946, criminalii de război nu au plătit pentru aceste abominabile fapte, deși au fost condamnați la moarte. Toți au fugit în Ungaria, unde au trăit, în liniște, până la adânci bătrîneți. Statul român, mai întâi cel comunist, apoi, în democrație, nu a cerut compensații, nu a cerut dreptate pentru morți nevinovați din timpul ocupației hortyste.

PMP consideră că a venit vremea să ne aplecăm asupra acestui genocid împotriva poporului român și să cerem ca cei vinovați să plătească, măcar acum, chiar și simbolic. Crimele împotriva umanității nu se prescriu niciodată.  De asemenea, statul român este dator ca victimele regimului hortyst să primească despăgubiri pentru drama pe care au trăit-o. Poate putem ierta, dar nu avem dreptul să-i uităm pe cei care au fost nevoiți să îndure acel barbar masacru, îndreptat împotriva poporului român.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.