Primarul Capitalei, Nicușor Dan
Primarul Capitalei, Nicușor Dan
Politic Ultima Ora

Nicușor Dan acuză Guvernul Dăncilă. „Acționează împotriva intereselor României”

Nicușor Dan acuză Guvernul Dăncilă. „Acționează împotriva intereselor României”

Deputatul Nicuşor Dan afirmă că Guvernul Dăncilă acţionează împotriva intereselor României în dosarul Roşia Montană şi susţine că faptul că suspendarea înscrierii acestui sit în Lista Patrimoniului Mondial ar ajuta în procesul de arbitraj, aşa cum au declarat autorităţile române, reprezintă o manipulare.

„În sesiunea de mâine, 30 iunie, UNESCO va lua în discuţie înscrierea Roşiei Montane în Lista Patrimoniului Mondial. Din păcate, reprezentantul României va susţine suspendarea procedurii până la finalizarea procesului de arbitraj al României cu Gabriel Resources. Este un act iresponsabil, din care ţara noastră pierde enorm. Faptul că suspendarea înscrierii Roşiei Montane în Lista Patrimoniului Mondial ajută în procesul de arbitraj, aşa cum susţin autorităţile române, este o manipulare”, precizează deputatul într-un comunicat.

El arată că „înscrierea unui monument pe Lista Patrimoniului Mondial se face prin vot în Comitetul Patrimoniului Mondial, în urma raportului ştiinţific al ICOMOS (Consiliul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor)”, iar când raportul ICOMOS este favorabil, cum este cazul Roşiei Montane, votul reprezintă o formalitate

„Este pentru prima oară în istorie când un stat are un raport favorabil din partea ICOMOS şi solicită suspendarea procedurii de înscriere. O premieră nefericită pentru noi, desigur. Înscrierea în Lista UNESCO este un privilegiu pentru care statele se bat, nu acţionează împotrivă. Trăim o ruşine istorică, provocată de un guvern incompetent. Ce pierde România? ICOMOS nu a propus doar includerea Roşiei Montane în Lista Patrimoniului Mondial (1.073 monumente în lume, din care 7 în România), ci şi în Lista Patrimoniului Mondial în Pericol (53 de monumente în lume)”, spune Nicuşor Dan.

Pe de o parte, prin includere în Lista Patrimoniului Mondial în Pericol, România are posibilitatea să acceseze bani din Fondul Patrimoniului Mondial, destinat doar monumentelor din această listă. Pe de altă parte, includerea în Lista Patrimoniului Mondial în Pericol reprezintă un avertisment că neînceperea lucrărilor de conservare poate să ducă la pierderea atributelor pentru care situl să fie inclus ulterior în Lista Patrimoniului Mondial. Prin urmare, Guvernul acţionează contrar intereselor României, invocând motive diverse, care nu ţin la o analiză serioasă”, consideră Nicuşor Dan.

El afirmă că este o manipulare avantajul pe care România l-ar avea în procesul de arbitraj, explicând că „procesul de arbitraj a început in iulie 2015, iar investitorul solicită despăgubiri pe care statul român i le-ar fi produs înainte de această dată. Procedura de înscriere în Lista UNESCO a început în februarie 2016, după începerea arbitrajului”.

„De asemenea, procedura de arbitraj permite investitorului să solicite luarea oricărei măsuri provizorii care să-i protejeze poziţia în timpul procesului de arbitraj. Gabriel Resources a solicitat mai multe măsuri provizorii, de exemplu una în privinţa restanţelor la TVA, dar nu a solicitat nicio măsură provizorie în legatură cu includerea în Lista UNESCO, deci se poate deduce că includerea în Lista UNESCO nu îl prejudiciază”, spune Dan.

În opinia acestuia, „acţiunea autorităţilor române nu este doar ruşinoasă, este şi ilegală.

Legea monumentelor spune că solicitarea de includere în Lista UNESCO se face la propunerea Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice”, orice modificare a cererii trebuind să fie făcută după consultarea acestei comisii, condiţie neîndeplinită în acest caz.

„De asemenea, Convenţia Patrimoniului Mondial, ratificată de România, obligă statul să acţioneze pentru conservarea acelor obiective care au valenţe de a fi incluse în Lista UNESCO, nicidecum împotrivă. Guvernul Dăncilă acţionează în acest caz împotriva intereselor naţionale şi dovedeşte, încă o dată, că nu înţelege ce reprezintă patrimonial naţional şi ce valoare are el pentru un popor”, se mai arată în comunicatul deputatului Nicuşor Dan.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.