Ministrul Mediului a aflat cine este vinovat de atacurile urşilor: fostul guvern tehnocrat
Gavrilescu
Politic Ultima Ora

Ministrul Mediului a aflat cine este vinovat de atacurile urşilor: fostul guvern tehnocrat

Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a spus, la Băile Tuşnad, că problema atacurilor urşilor au la bază o serie de cauze, precum încălzirea globală sau culegerea necontrolată a fructelor de pădure, dar şi guvernarea tehnocrată, care în cele 400 de zile nu a făcut nimic.

„În ceea ce priveşte atacurile urşilor din zonă, au fost identificate mai multe cauze, unele fiind obiective, ca, de exemplu, încălzirea globală, cu efectele climatice cunoscute, care au condus la micşorarea perioadei de hibernare a urşilor şi la evidente modificări de comportament. Sunt, însă, şi cauze subiective, precum culegerea necontrolată a fructelor de pădure, neasigurarea, în cantitate corespunzătoare, a hranei de către fondurile de vânătoare, neîntreţinerea păşunilor şi împădurirea acestora, care au condus la apropierea habitatului urşilor de zonele locuite, gestionarea necorespunzătoare a deşeurilor menajere. (…) Din păcate, o altă cauză este, însă, şi scăparea de sub orice control a acestei probleme în cele 400 de zile de guvernare tehnocrată, în care nu s-a făcut absolut nimic pentru gestionarea ei, proiectele bune începute înainte de 2016 fiind stopate în totalitate”, a precizat ministrul Mediului, printr-un comunicat de presă, scrie Mediafax.

Pentru a rezolva situaţia, la vizita de lucru de la Băile Tuşnad ministrul Mediului a mai subliniat că a fost elaborat un plan ce prevede inventarierea şi ciparea exemplarelor, asigurarea unor zone tampon, construirea de garduri de împrejmuire, utilizarea de tomberoane pentru deşeuri menajere la care urşii să nu mai poată avea acces, acţiuni de educare a populaţiei în ceea ce priveşte evitarea şi comportamentul în situaţii de criză. Multe dintre acestea vor fi realizate cu fonduri europene, printr-un proiect POIM dedicat, transmis spre aprobare de către Ministerul Mediului, mai arată sursa citată.

„Se doreşte ca autorităţile publice locale din zonele cu risc ridicat de conflict om-urs să aibă baza legală pentru a se implica mai mult şi rapid în procesul de avizare în cazul solicitărilor de intervenţie. Totodată, plata despăgubirilor acordate cetăţenilor să poată fi făcută prin intermediul consiliilor judeţene, sumele respective urmând a fi recuperate de către acestea de la Ministerul Mediului ulterior. (…) Interpelată de jurnalişti cu privire la durata emiterii ordinelor de derogare, doamna viceprim-ministru a subliniat, în cadrul conferinţei de presă, că acestea reprezintă o soluţie de criză şi că, în consecinţă, se semnează extrem de repede, în câteva ore, dar nu în orice condiţii”, mai precizează comunicatul.

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii