Ludovic Orban, audiat la CNCD! Liderul PNL, acuzat că a defăimat romii când a atacat PSD 1
Politic Ultima Ora

Ludovic Orban, audiat la CNCD! Liderul PNL, acuzat că a defăimat romii când a atacat PSD

Ludovic Orban a fost audiat marți la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. Președintele PNL are două plângeri, iar în audierea de astăzi a dat explicații despre una dintre ele, și anume afirmația: „Guvernul PSD este ca țiganul care omoară calul care trage ca să-i ia potcoavele”, considerată defăimătoare la adresa etniei rome. El a explicat că nu consideră jignitoare afirmația. Membrii CNCD vor întocmi un raport, după care se va lua o decizie.

În plângerea adresată CNCD, avocatul Corneliu Liviu Popescu susține:

În concret, afirmatia domnului Ludovic ORBAN are caracter negativ si injositor pentru persoanele apartinand minoritatii rome. In plus, contextul in care domnul Ludovic ORBAN a facut afirmatia aratata in prezentarea situatiei de fapt era unul negativ, de critica a activitatii guvernamentale (critica activitatii guvernamentale fiind, indiscutabil, un drept al unui om politic, acest aspect fiind subliniat numai pentru a arata contextul negativ in care a fost facuta afirmatia umilitoare pentru categoria defavorizata a persoanelor apartinand minoritatii rome).

Indicarea apartenentei etnice a persoanei vizate de un comportament negativ nu are nicio legatura cu subiectul discutat public de domnul Ludovic ORBAN si nu aduce absolut niciun element de interes general in dezbaterea publica. Mesajul critic al domnului Ludovic ORBAN la adresa Guvernului ar fi fost acelasi daca ar fi vorbit de o persoana sau de un om care omoara un cal pentru a-i lua potcoavele, nefiind nevoie sa spuna ca respectiva persoana, cu un asemenea comportament negativ, este un „tigan”, originea etnica fiind total irelevanta”.

Pentru afirmația sa, avocatul sugerează o amendă usturătoare.

Petitionarul apreciaza ca, pentru a se preveni repetarea unor asemenea afirmatii discriminatorii din partea oamenilor politici, prin caracterul de exemplaritate, se impune sanctionarea domnului Ludovic ORBAN cu amenda contraventionala maxima prevazuta de art. 26 alin. (1) raportat la art. 15 din OG nr. 137/2000, si anume 100.000 lei, precum si obligarea domnului Ludovic ORBAN sa publice in presa, pe cheltuiala sa, hotararea de constatare a discriminarii, conform art. 26 alin. (2) din OG nr. 137/2000.”

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.