#România2019.eu/Reuniunea COSAC începe duminică la București
Politic Justiție Ultima Ora

Liberalii atacă la CCR statutul magistraților, pe care PSD vrea să îl bage cu forța pe ușile Cotroceniului

Legea magistraților, în variant modificată de PSD, a fost atacată la CCR de liberali. La o zi după ce reexaminarea statutului magistraților, cerută de peședintele Iohannis, a fost trimisă de coaliția PSD-ALDE înapoi la Cotroceni, nerevizuită, a venit riposta PNL.

Demersul liberal a fost inițiat alături de deputați ai USR. În cuprinsul sesizării, PNL a solicitat Curții Constituționale sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene cu o serie de întrebări preliminare cu privire la respectarea principiilor statului de drept, a drepturilor privind accesul la o justiție echitabilă și stabilitatea sistemului judiciar din România. Demersuri similare au fost inițiate în cazul Poloniei și Portugaliei, în raport cu statutul magistraților, potrivit comunicatului de presă al PNL remis EVZ.

PNL reiterează în solicitarea adresată CCR de a ține cont de evaluarea Comisiei de la Veneția asupra modificărilor aduse Legii 303/2004, respectiv de a suspenda soluționarea cauzelor aflate pe rolul CCR până la publicarea analizei Comisiei de la Veneția.

Liberalii reamintesc faptul că apeluri similare adresate autorităților românești au venit și din partea oficialilor Comisiei Europene, ai Consiliului Europei, precum și a principalilor parteneri strategici din UE și NATO.

Principalele modificări aduse Legii 303/2004, cu efecte nocive asupra sistemului judiciar, vizează modificarea regimului privind pensionarea magistraților, fapt care riscă să afecteze grav cursul proceselor aflate pe rol.

Mai mult, modificările aduse modului de numire în funcțiile de conducere periclitează independența magistraților, implicit garanțiile de independență de care ar trebui să se bucure acest corp professional, potrvit liberalilor.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.