La Cotroceni, Parlament și la Guvern se stinge lumina 1
La Cotroceni, Parlament și la Guvern se stinge lumina
Politic Ultima Ora

La Cotroceni, Parlament și la Guvern se stinge lumina

Mai multe instituţii publice din Capitală şi organizaţii marchează sâmbătă ”Ora Pământului”.

Administraţia Prezidenţială se alătură, pentru al patrulea an consecutiv, campaniei „Earth Hour” – Ora Pământului. În acest sens, sâmbătă, în intervalul orar 20,30 – 21,30, iluminatul Palatului Cotroceni va fi întrerupt, informează Preşedinţia.

Palatul Parlamentului va întrerupe sâmbătă iluminatul interior şi exterior. Camera Deputaţilor sprijină şi participă la acest eveniment chiar de la prima ediţie a acestuia în România, subliniind, de fiecare dată, importanţa acţiunilor responsabile şi a proiectelor benefice pentru mediu şi cetăţeni.

Şi la Palatul Victoria lumina va fi stinsă timp de o oră. Astfel, Guvernul se alătură, şi în 2018, instituţiilor publice şi organizaţiilor din ţară şi din întreaga lume care marchează „Ora Pământului”.

Acestui demers al Executivului i se alătură ministere şi alte instituţii guvernamentale.

Guvernul doreşte să reconfirme în acest fel atenţia pe care o acordă problemelor de mediu şi de eficienţă energetică, obiectivul pe care şi l-a propus prin programul de guvernare fiind de redefinire a politicilor energetice ale României, punând accent pe cercetare, inovare şi pe promovarea noilor tehnologii privind stocarea energiei, reţelelor inteligente sau măsurilor de eficienţă energetică în întreg sistemul, precizează Executivul.

Ora Pământului va fi marcată şi de Ministerul Afacerilor Externe.

Astfel, sâmbătă, în intervalul 20,30 – 21,30, vor fi stinse luminile în sediile MAE, ale misiunilor diplomatice, oficiilor consulare şi institutelor culturale româneşti din străinătate, cu scopul simbolic de a atrage atenţia asupra necesităţii protejării mediului şi a resurselor planetei şi asupra responsabilităţii fiecăruia dintre noi, se arată într-un comunicat al ministerului.

Şi alte organizaţii şi asociaţii din Capitală se alătură acestui demers. Asociaţia Adevăraţii VeloPrieteni marchează ”Ora Pământului” într-un mod inedit.

„Invităm toţi bicicliştii din Bucureşti (cu bicicletă sau doar cu un accesoriu – cască, vestă, pompă, sonerie, etc) să ni se alăture sâmbătă, începând cu ora 19,30, la Rondul Bicicliştilor din Parcul Izvor, să biciclim, dacă natura ne va permite, şi să ne jucăm cu zăpada, să facem poze, oferind fiecărui participant un bidon sau o vestă personalizată care să îi îndemne tot anul să dăruiască naturii din energia lor”, menţionează reprezentanţii Asociaţiei.

”Ora Pământului” va fi marcată şi prin cântec. Corurile din Bucureşti şi din ţară, reunite în Programul Naţional Cantus Mundi, se alătură demersului internaţional. Astfel, timp de o oră, toţi cei implicaţi în cea mai importantă mişcare corală pentru copii din România vor stinge lumina şi vor cânta în cor pentru Pământ şi energia sa.

Concertele au loc simultan în peste 27 de judeţe, iar în Capitală evenimentul se va desfăşura în Parcul Carol.

Anul acesta, la împlinirea a 11 ani de la debutul „Orei Pământului”, peste 6.500 de oraşe vor lua parte la această acţiune.

Evenimentul „Ora Pământului” a fost organizat, pentru prima oară, pe 31 martie 2007, la Sydney, în Australia, când 2 milioane de oameni şi 2.100 de companii au stins lumina timp de o oră, demonstrând astfel preocuparea faţă de una dintre cele mai mari probleme actuale: încălzirea globală.

În anul 2008, „Ora Pământului” a devenit o mişcare globală, incluzând 100 milioane de oameni din mai mult de 30 de state ale lumii.

În 2009 şi 2010 campania globală a evoluat, implicând aproape un miliard de oameni din peste 4.000 de oraşe din întreaga lume.

Din 2011, „Ora Pământului” a intrat într-o nouă etapă în care oamenii de pretutindeni au fost îndemnaţi nu numai să stingă lumina, ci să se angajeze în acţiuni de mediu în fiecare zi.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.