Iohannis, întrevedere cu Președintele Georgiei, Salome Zurabișvili 1
Iohannis
Ultima Ora Politic

Iohannis, întrevedere cu Președintele Georgiei, Salome Zurabișvili

Întrevederea bilaterală a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu Președintele Georgiei, doamna Salome Zurabișvili, în marja segmentului de nivel înalt a celei de-a 74-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a avut miercuri, 25 septembrie a.c., la New York, în marja participării la segmentul de nivel înalt a celei de-a 74-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, o întrevedere bilaterală cu Președintele Georgiei, doamna Salome Zurabișvili.

Cu această ocazie, au fost discutate perspectivele de consolidare a relațiilor bilaterale și a dialogului politic de nivel dintre România și Georgia.

Președintele Klaus Iohannis a evocat calitatea relațiilor de parteneriat dintre România și Georgia, evidențiată de o dinamică susținută a contactelor politice bilaterale de nivel și de cooperarea practică din ultimii ani.

La rândul său, Președintele Georgiei a subliniat caracterul de excelență al relației cu România, în contextul aniversării a 300 de ani de relații diplomatice, și a mulțumit pentru sprijinul constant și ferm al țării noastre pentru aspirațiile europene și euro-atlantice ale Georgiei și pentru integritatea teritorială a Georgiei. În acest context, Președintele Zurabișvili a solicitat sprijinul României pentru recunoașterea perspectivei europene a țării sale si a evocat eforturile de reformă întreprinse de Georgia, Președintele Klaus Iohannis reiterând sprijinul pentru aspirațiile europeană și euro-atlantică ale Georgiei și exprimând disponibilitatea țării noastre pentru susținerea proceselor de reformă, inclusiv prin transfer de expertiză.

Președintele României și Președintele Georgiei au discutat și despre intensificarea dialogului bilateral privind securitatea la Marea Neagră și despre implementarea Pachetului privind Marea Neagră adoptat de NATO la reuniunea miniștrilor de externe aliați din luna aprilie.

De asemenea, abordând situația din teritoriile ocupate ale regiunilor georgiene Abhazia și Osetia de Sud, Președintele Klaus Iohannis a reiterat asigurările cu privire la sprijinul continuu al României pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Georgiei. Cei doi Președinți au făcut un schimb de opinii cu privire la aspecte relative la soluționarea conflictelor prelungite de pe teritoriul georgian, Președintele României exprimând regretul față de lipsa de progrese din prezent și încurajând eforturi suplimentare în acest sens din partea comunității internaționale.

Cei doi șefi de stat au subliniat importanța consolidării și diversificării schimburilor comerciale dintre România și Georgia, precum și a unei mai bune interconectări între cele două țări.

Astfel, Președintele Klaus Iohannis și Președintele Salome Zurabișvili au salutat reluarea zborurilor directe între capitalele celor două țări și au exprimat aprecierea pentru cooperarea dintre România și Georgia în implementarea proiectului Coridorului de Transport de Mărfuri Marea Neagră – Marea Caspică, încurajând eforturi viitoare comune pentru ca acesta să devină operațional. De asemenea, cei doi Președinți au exprimat susținerea pentru demersurile comune vizând stabilirea unei conexiuni directe la Marea Neagră între porturile georgiene și portul Constanța, segment ce poate fi integrat în cadrul unor trasee mai ample de interconectare între Europa, regiunea Caucazului și cea a Asiei Centrale.

Președintele Salome Zurabișvili a adresat invitația ca Președintele Klaus Iohannis să efectueze o vizită în Georgia.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.