Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu
Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu
ciolacu iohannis Politic Ultima Ora

Iohannis dă o nouă lovitură PSD. A trimis la Curtea Constituțională Legea Trianonului

Președintele Klaus Iohannis a atacat vineri la Curtea Constituțională (CCR) legea prin care 4 iuniea fost desemnată Ziua Tratatului de la Trianon, act normativ adoptat de Parlament pe 13 mai la inițiativa PSD.

În sesizarea transmisă CCR, șeful statului acuză încălcarea principiului separației puterilor în stat și subliniază că legea are un caracter pur declarativ care este de natură să determine ambiguități cu privire la efectele pe care actul normativ le-ar putea produce.

Președintele susține că o asemenea sferă de reglementare este de esența unei simple declarații a Parlamentului, a unui anunț, fără caracter normativ.

”În cazul legii supuse controlului de constituționalitate, se poate observa că dispozițiile conținute și, în mod special, cele care ar trebui să constituie obiectul de reglementare, au un caracter pur declarativ, deoarece acestea nu sunt determinate de nevoia de reglementare a unui anumit domeniu de relații sociale și de specificul acestuia, ci sunt, mai degrabă, generate de dorința, de a prestabili, fără echivoc și într-un singur caz, declararea zilei de 4 iunie ca zi a Tratatului de la Trianon”, se arată în sesizarea transmisă de Klaus Iohannis Curții Constituționale.

Șeful statului mai arată că responsabilitatea marcării unui astfel de eveniment prin manifestări cultural-educative și științifice revine autorităților executive locale și centrale, iar nu Parlamentului.

window._taboola=window._taboola||[]; _taboola.push({ mode: ‘sc-in-article-newsteam’, container: ‘taboola-sponsored-in-article’, placement: ‘Sponsored In Article’, target_type: ‘mix’ }); Recomandări

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.