Dăncilă și Tăriceanu pierd totul. Șefia Guvernului și președinția Parlamentului
Politic Europarlamentare 2019

Guvernarea PSD-ALDE caută să ascundă adevărul despre recordul negativ pe care îl marchează bugetul de stat

“Marea majoritate a primarilor resping în mod categoric formula de alocare a fondurilor decisă de guvernul PSD-ALDE pentru Bugetul 2019. Două prevederi, aplicabile simultan, devin o povară imposibil de suportat de către administrațiile locale.

Este vorba despre noua obligație a primăriilor de a asigura plata drepturilor asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav și a indemnizațiilor lunare ale persoanelor cu handicap grav, ca și alocarea către primării a unei cote de doar 60% din impozitul pe venit colectat, față de cota promisă de 100%. Cele două prevederi sunt respinse categoric de primarii municipiilor, cei care au fost la negocierile de la Guvern, aceștia susținând că cele două măsuri combinate duc la pierderi majore pentru administrațiile locale. Primăriile sunt în pericolul grav de a nu-și realiza investițiile cele mai importante”, consideră deputatul liberal Marilen Pirtea, vicepreședinte al Camerei Deputaților.

“Procentul alocat primăriilor este cel mai mic față de procentul similar alocat prin Legea bugetului în perioada post-criză, ca pondere în totalul cheltuielilor bugetare, acum în procent de 7,5%. Această premieră negativă reprezintă, cu siguranță, o persistentă presiune politică creată de PSD pentru intimidarea primarilor nealiniați, presiune exercitată abuziv de către PSD prin instrumente fiscale, pentru că, la un astfel de buget subdimensionat, doar sumele de reechilibrare venite de la Guvern pot salva primăriile, iar aceste sume vor fi condiționate, cu siguranță, de obediența politică a primarilor față de PSD-ALDE”, consideră deputatul liberal Marilen Pirtea, vicepreședinte al Camerei Deputaților.

Dacă analizăm cifrele, atât ca procent în PIB, dar și ca pondere în total venituri, observăm cu ușurință că finanțarea directă a primăriilor prin bugetul de stat s-a diminuat considerabil, pentru ca primarii să ajungă la mâna guvernului. Astfel, din datele alăturate observăm cum evoluția veniturilor administrațiilor locale este descendentă, cu implicații directe și imediate asupra calității serviciilor publice locale de care beneficiază în mod direct contribuabilii în plan local.

“Constatăm că este îndreptățită nemulțumirea primarilor, din cauza alocării discreționare a resurselor, oricum limitate și centralizării excesive a acestora. Astfel de practici centraliste nu pot reprezenta decât piedici în calea bunăstării cetățenilor și conduc la accentuarea stării de dependență a primăriilor față de guvern. Calitatea serviciilor publice locale influențează direct și nemijlocit calitatea vieții cetățenilor. Este de neacceptat dubla măsură a politicienilor PSD, care, pe de o parte, afirmă că bugetele locale beneficiază de cele mai mari alocări bugetare, dar, pe de altă parte, taie cu cinism din finanțarea serviciilor publice locale”, afirmă vicepreședintele Camerei Deputaților.

“În dezbaterile Legii Bugetului pe 2019, ce se vor desfășura începând de mâine în Parlament, PNL va susține ca impozitul pe venit să fie distribuit 100% către administraţiile locale, prin montajul trilateral în care 60% din buget va fi alocat către primării, 20% către consiliile judeţene şi 20% către sumele de echilibrare a bugetelor locale, cu observația că acestea din urmă să fie alocate printr-un algoritm imparțial, aplicabil uniform tuturor primăriilor. La fel, PNL va susține înfiinţarea unui fond pentru cofinanţarea proiectelor europene, pentru că autorităţile locale întâmpină mari greutăți în asigurarea sumelor de cofinanţare pentru proiectele europene. Se anunță dezbateri parlamentare tensionate în cazul Legii Bugetului de stat pentru 2019, într-un an în care PSD-ALDE transformă orice decizie de politică economică într-un instrument electoral ce va fi util pentru pregătirea seriei de alegeri pe care le vom traversa în 2019 (europarlamentare și prezidențiale) și 2020 (locale și generale)”, precizează liberalul Marilen Pirtea.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.