Un miner a ajuns în comă după ce a fost surprinsă de o surpare de siloz
Politic Justiție Social Ultima Ora

DEZASTRU. Românii vor plăti efectele IMPORTURILOR de cărbune făcute de MINELE din Valea Jiului la ordinul GUVERNANȚILOR

Comisia Europeană a constatat că producătorul de energie Complexul Energetic Hunedoara (CEH) a primit din partea României un ajutor de stat incompatibil, în valoare de aproximativ 60 de milioane euro, prin patru împrumuturi finanțate din fonduri publice. România trebuie să recupereze ajutorul ilegal și dobânzile aferente. De la cine? De la ea însăși, adică de la noi! De ce a ajuns CEH în acestă situație? Pentru că mionele di Valea Jiului au importat cărbune! Să vedem cum…

La 21 aprilie 2015, CEH a primit un ajutor de salvare temporar în valoare de 37,7 milioane EUR (167 de milioane RON), pentru că este un producător de energie electrică şi termică din România deţinut de stat. Societatea se afla în dificultate din punct de vedere financiar din 2013. De ce nu are bani producătorul de energie electrică?

Complexului Energetic Hunedoara (CEH) este o companie energetică din România, înființată în septembrie 2012 prin fuziunea dintre Electrocentrale Deva și Electrocentrale Paro­șeni.

Din cele 7 mine câte funcționau la momentul respectiv în Valea Jiului, patru, rentabile, au fost racordate la cele două termocentrale hunedorene, pentru a se produce curent electric mai ieftin. Celelalte trei au fost închise.

În anul 2013, Complexul Ener­getic Hunedoara asi­gura circa 5% din pro­ducția de energie a Ro­mâniei și avea circa 7.000 de angajați. Dar…

CEH, deşi este proprietar a patru mine din Valea Jiului, a început să importe cărbune printr-o societate din Elveţia, în condiţiile în care stocurile pentru termocentrale făcute din cărbune intern, erau suficiente.

Conform raportului Corpului de control al premierului, din 31 martie 2016, costul producerii energiei din cărbunele de import a fost de 88,01 lei/Gcal, pe când costurile pe cărbunele intern au fost de 70,10 lei/Gcal, adică cu 17,91 lei mai ieftin decât în cazul importului. În anul 2012, CEH a repetat figura, a importat din nou cărbune prin societatea elveţiană, în defavoarea interesului economic al Complexului Energetic. Din acel moment, activitatea CEH a început să meargă din rău în mai rău. A intrat în insolvență.

Oricum, în actuala formă, proiectul de Strategie Energetică a României prevede închiderea mineritului în Valea Jiului, până în anul 2024 şi trecerea termocentralei Mintia pe gaz metan, lucru care este împotriva interesului naţional.

Fără cărbune, sistemul energetic național nu poatefuncționa. Și atunci, ce face România? Continuă să importe cărbune!

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.