Cerere pentru Guvern. ”Să modifice și să declasifice Anexa la Strategia Națională pentru Românii de Pretutindeni”
Cerere tăioasă pentru viitorul Guvern. Să renunțe la ideea desființării Ministerului pentru Românii de Pretutindeni
Politic

Deputatul Constantin Codreanu: „Federația Rusă își mută hotarul pe Prut. România, trezește-te!”

Astăzi, 20 februarie 2019, deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a prezentat, în Camera Deputaților, într-o declarație politică, un scenariu ce poate deveni realitate odata cu alegerile parlamentare ce vor avea loc, în Republica Moldova, pe data de 24 februarie 2019.

Deputatul Constantin Codreanu a ținut să puncteze: ”Domnule vicepreședinte, distinși colegi, pe 25 februarie, Federația Rusă își mută hotarul pe Prut. Nu, nu este un titlu de roman sau film științifico-fantastic, nici un articol dintr-o publicație care face din știrile false o politică editorială. Este o realitate pe care avem toate șansele să o trăim în urma alegerilor parlamentare care vor avea loc, în cel de-al doilea stat românesc, peste câteva zile.

În această situație geopolitică dramatică, România are partea ei de vină pentru că nu a avut niciodată o strategie coerentă și consecventă în privința Republicii Moldova. În primul rând, nu există nicio instituție care să se ocupe de relația cu cel de-al doilea stat românesc. În al doilea rând, proiectele care sunt implementate nu au o abordare serioasă din partea statului român. Asistăm, de foarte multe ori, la o condiționare politică și la o alocare de fonduri în baza unor afilieri politice a guvernării de la Chișinău.

Am prezentat, de nenumărate ori, de la această tribună, mai multe inițiative care ar trebui să fie implementate de statul român. Aș începe cu acel proiect care se numește „Spațiul Informațional Comun”. Nu poți să ai pretenții atunci când vorbești despre percepția, atât a României cât și a valorilor europene în Republica Moldova, dacă abandonezi cetățenii moldoveni unei propagande acerbe a Federației Ruse, care ocupă peste 80% din spațiul media din Republica Moldova. Nu este eficient să sprijini financiar generos infrastructura de peste Prut, fără să condiționezi rezonabil o promovare mediatică a investiției făcute.

Un alt proiect, blocat momentan, este cel legat de conectarea energetică. Realizarea acestui deziderat strategic ar contribui la modernizarea și dezvoltarea infrastructurii energetice existente şi ar asigura un mecanism de dezvoltare durabilă a economiei Republicii Moldova, cât și conectarea cu piața energetică europeană. Proiectul ar reprezenta un atu în plan geopolitic, urmărind diminuarea dependenţei energetice a Republicii Moldova, prin rute pro-ruse alternative şi ar contribui la consolidarea parcursului pro-european al ţării.

În schimb, concret, tăiem doar panglici mai mult simbolice la anumite date importante din punct de vedere electoral. Nu este suficient. În zadar vorbim despre sprijin pentru etnicii din Republica Moldova dacă, în Parlamentul României, blocăm inițiative legislative care prevăd facilitarea accesului pe piața muncii din România a celor care nu dețin cetățenia română. În fond, obiectivul este salvarea acestor oameni din ghearele propagandei sovietice.

Sunt multe alte lucruri pe care trebuie și putem sa le facem chiar și în ceasul al doisprezecelea. Acum un an, vorbeam, de la această tribună, despre cele 14 poduri de peste Prut care au fost distruse de sovietici și pe care, în continuare, ezităm să le refacem. Mai mult decât oricând, prezența Rusiei la Prut, asigurată prin forțe politice din Republica Moldova obediente Moscovei, reprezintă cel mai mare risc de securitate pentru România. Altfel spus, investițiile românești dincolo de Prut și implementarea unor politici de stat coerente reprezintă un beneficiu direct atât pentru românii din cel de-al doilea stat românesc cât și pentru statul român. Tocmai de aceea închei prin a invoca un refren care era popular acum 15 ani și care, din păcate, încă este valabil: „România, trezește-te!”

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.