Dacian Cioloș ACUZĂ GRAV consilierul economic al Vioricăi Dăncilă. ”Este pur şi simplu o minciună”
Politic Ultima Ora

Dacian Cioloș atacă PSD: ‘O decizie luată pe apucate și în secret’

Fostul premier Dacian Cioloş a declarat că subiectul mutării ambasadei în Israel este un subiect sensibil la nivel internaţional, care nu vizează doar relaţia României cu Israelul, ci riscă să afecteze poziţionarea ţării noastre în cadrul unor instituţii internaţionale şi poate chiar decredibilizarea României vizavi de anumiţi parteneri, pentru că preşedintele – cel care e în măsură să facă acest lucru – a luat o anumită poziţie, iar Guvernul din aceeaşi ţară vine cu altă decizie.

Dacian Cioloş a precizat, într-o intervenție la Digi FM, că preşedintele are o prerogativă clară legat de politică externă şi, în primul rând, este o problemăfaptul că preşedintele nu a fost consultat.

”Sigur că Guvernul are şi marja lui de libertate în a lua anumite decizii, dar pe aceste subiecte legate de politca externă, subiecte sensibile, în care preşedintele e şi un factor de asigurare a continuităţii, pentru că doamna Dăncilă abia ce a venit premier (…) şi mie mi se pare cel puţin nefiresc şi asta îmi ridică semne de întrebare, de ce nu a fost consultat preşedintele pe acest subiect. Dincolo de aceasta, e un subiect sensibil la nivel internaţional, care nu vizează doar relaţia României cu Israelul, ci riscă să afecteze poziţionarea României în cadrul unor instituţii internaţionale şi poate chiar decredibilizarea României vizavi de anumiţi parteneri, pentru că preşedintele a luat o anumită poziţie – cel care e în măsură să facă lucrul acesta -, iar Guvernul din aceeaşi ţară vine cu altă decizie, cu o decizie luată iar aşa pe apucate şi am impresia pe picior, în secret, fără să fi fost o dezbatere publică pe acest subiect sau fără măcar să fi fost o informare publică legată de intenţia Guvernului de a adopta acest memorandum”, a amai afirmat fostul premier.

Preşedintele României nu a fost informat sau consultat în prealabil în legătură cu mutarea Ambasadei României în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, anunţă vineri Administraţia Prezidenţială, care subliniază că această decizie nu are la bază evaluări solide şi cuprinzătoare şi că „un astfel de demers nu se poate face decât în urma unei analize de profunzime, care să ia în considerare toate consecinţele şi implicaţiile politice externe ale acestuia”.

Preşedintele României reafirmă faptul că poziţia ţării noastre faţă de statutul oraşului Ierusalim rămâne conformă cu cea stabilită prin rezoluţiile Consiliului de Securitate ONU şi Adunării Generale ONU în materie.

Administraţia Prezidenţială reaminteşte faptul că există o serie de rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU şi ale Adunării Generale a ONU prin care se solicită, printre altele, statelor membre ONU să se abţină să stabilească misiuni diplomatice în Ierusalim şi să intensifice eforturile internaţionale pentru o pace durabilă, cuprinzătoare şi justă în Orientul Mijlociu. Prin urmare, în această etapă, relocarea ambasadei României în Ierusalim ar reprezenta o încălcare a dreptului internaţional relevant.

”Ţinând cont de toate aceste aspecte, Preşedintele Klaus Iohannis îndeamnă toţi factorii guvernamentali şi politici la responsabilitate şi discernământ în ceea ce priveşte deciziile majore de politică externă ale României, cu efecte strategice, inclusiv asupra siguranţei naţionale şi a cetăţenilor români. În acest sens, o astfel de decizie trebuie luată numai după consultarea şi cu avizul tuturor instituţiilor cu atribuţii în domeniul politicii externe şi al securităţii naţionale, decizia finală aparţinând, din punct de vedere constituţional, Preşedintelui României”, se mai arată în comunicat, conform News.ro.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat joi seară la Antena 3 că Guvernul a adoptat un memorandum prin care s-a decis mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, iar acest gest are “o valoare foarte mare pentru administraţia americană”, deoarece România este al doilea stat după SUA care face acest lucru.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.