Diana Şoşoacă,
Diana Şoşoacă,
Exclusiv Politic Ultima Ora

BOMBĂ! Diana Șoșoacă riscă pușcăria! Acuzații fără precedent! Trei copii sunt în stare gravă la spital!

Comuna Răchiteni din județul Iași e în carantină iar autoritățile au organizat aici un centru de vaccinare la sfîrșitul săptămânii trecute. Numai că accesul în acest centru a fost blocat de un grup de protestatari anti-vaccinare condus de senatoarea Diana Șoșoacă.

În ziua respectivă, potrivit directorului Direcției de Sănătate Publică din Iași, doctorul Vasile Cepoi, nu s-a vaccinat nimeni, conform rfi.ro.

Trebuie menționat că Spitalul de Boli Infecțioase din Iași redevine din această săptămână unitate medicală destinată exclusiv bolnavilor de Covid19. Cu 50 de internări pe zi, Bolile Infecțioase din Iași nu mai fac față. După mult timp a apărut și primul focar la secția de Îngrijiri Paliative a Institutului Regional de Oncologie. La Spitalul de Copii din Iași sunt trei micuți la Terapie Intensivă Covid. Se caută metode de a crește vaccinarea. De exemplu se oferă un loc de parcare gratuit la Aeroportul Internațional din Iași dacă te-ai imunizat la centrul de aici…

Comuna Răchiteni, județul Iași este de aproape o săptămână în scenariul roșu. Oficialii Direcției de Sănătate au amenajat un centru de vaccinare la Răchiteni și au mobilizat oamenii la imunizare. Numai că sîmbătă 4 septembrie ușile centrului au fost blocate de un grup de protestatari anti vaccinare conduși de parlamentarul Diana Șoșoacă.

„Jos masca! Jos masca! Jos mascarada! La pușcărie! Primarul la pușcărie! Fără vaccinare!”, a scandat Diana Șoșoacă secondată de susținători. Diana Șoșoacă a făcut și o transmisie live din comuna despre care susține că e circumscripția ei. ”Cea mai mare minciună a secolului”, a spus Diana Șoșoacă despre carantina de la Răchiteni.

Senatoarea a mai susținut că nu e nimeni infectat în comună.

Oamenii au fugit speriați și nu s-a mai vaccinat nimeni, după cum a declarat directorul DSP Iași, Vasile Cepoi: ” Avem probleme, ultima situație nedorită este intervenția doamnei senator Șoșoacă la Răchiteni, care a blocat o acțiune de vaccinare a persoanelor care și-au exprimat această dorință, prin prezența ei cu un grup mai mare de oameni care nu le-a permis acestora să intre să se vaccineze. Din păcate, este o acțiune ilicită”.

Directorul DSP Iași, Vasile Cepoi spune că din această săptămână Spitalul de Boli Infecțioase redevine unitate medicală Covid 19: ”Constatăm că incidența cazurilor este într-o continuă creștere. Spre exemplu, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică am depășit 50 de cazuri pe zi de infectați.

Numărul internărilor crește, de asemenea, iar media internărilor în ultima săptămână este de peste 15 internări pe zi.

Numărul deceselor se menține la un număr relativ constant, dar suficient de mare încât să nu creștem numărul de paturi de la Terapie Intensivă pentru că se eliberează locuri prin decesul celor internați.

A crescut numărul pacienților internați în spital la peste 120 de pacienți internați.

Capacitatea Spitalului de Boli Infecțioase este la limită, deschidem secția pentru COVID în ATI de la Spitalul CFR și pavilionul 7 care era păstrat pentru alte categorii de boli infecțioase fără COVID.

Va fi transformat în COVID, cu excepția pavilionului HIV, SIDA, care rămâne cu această destinație”.

Trei copii la ATI

Spitalul de Copii din Iași are primele cazuri la ATI Covid 19. ”Sunt trei pacienți internați cu forme moderate ale bolii COVID-19, cu vârste între cinci și șapte ani. Au o formă moderată, sunt sub tratament, medicul anestezist, coordonatorul sectorului COVID îi monitorizează. Având în vedere că avem experiența valului 3, noi spunem că suntem pregătiți. Vom vedea care va fi incidența, sperăm că va fi una mica.

De la 1 octombrie putem extinde sectorul ATI, COVID și tampon-COVID, zona roșie și zona de suspect. Teoretic, la două săptămâni după începerea școlii vom fi cu toate spațiile pregătite pentru eventuala creștere a numărului pacienților pozitiv COVID-19”, a explicat Alina Belu, managerul Spitalului de Copii.

Iar ritmul vaccinărilor e lent. Liderul Sanitas Iași, Iulian Cozianu spune că, din datele deținute din reațeaua sanitară, s-au vaccinat 60 % dintre angajați: 705 medici, 59 % asistenți medicali și 49 % personal auxiliar.

Care este situația în învațământul preunivesitar din Iași. Purtatorul de cuvânt al ISJ Antonina Bliorț: ”Până în acest moment, în județul Iași s-au vaccinat împotriva virusului SarS-CoV-2 un număr de 6.613 angajați, incluzând cadre didactice, cadre didactice auxiliare și nedidactic, însemnând 55% din personalul din învățământ”.

Ritm slab

Și directorul DSP Iași spune că vaccinarea merge prost: ”Ritmul vaccinării în această lună se menține constant sub 400 de persoane pe zi vaccinate complet cu a doua doză sau cu Johnson&Johnson și cam 150 de cazuri pe zi vaccinați cu prima doză. Nu constatăm o îmbunătățire, dar suntem bucuroși măcar că nu constatăm o înrăutățire a ratei de prezentare.

Sperăm că odată cu începerea procesului de vaccinare și în școli, să reușim să mai creștem rata de vaccinare. În mediul rural se menține în continuare o rată scăzută a vaccinărilor, sub 10% din populație este vaccinată și răspunsurile la oferta noastră de vaccinare nu sunt favorabile, adică nu primim niciun răspuns.

„În municipiul Iași oficialii diferitelor instituții încearcă să crească ritmul imunizarii. Directorul interimar al Aeroportului internațional din Iasi, Romeo Vatră, spune că cei care se vor vaccina la centrul amenajat la aerogară vor primi un loc de parcare gratuit.

Spitalul mobil Covid 19 de la Lețcani, o investiție de peste 13 milioane de euro, rămâne închis. În această săptamină s-au terminat procedurile de preluare din gestiunea Spitalului de Boli Infectioase. Apoi vor demara formalitățile pentru predarea lui către ISU.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.