Asigurarea unei vieți normale copiilor instituționalizați, o preocupare primordială a statului
Politic Social Ultima Ora

Alocaţii tăiate pentru sute de mii de copii români. Ministrul Muncii a făcut primele declaraţii

Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale îşi reiterează îngrijorarea faţă de decizia Parlamentului Austriei de a indexa, începând cu 1 ianuarie 2019, alocaţiile copiilor muncitorilor rezidenţi pe teritoriul său, conform unui comunicat postat pe site-ul MMJS.

„Poziţia clară a României pe acest subiect este că lucrătorii europeni trebuie trataţi egal în statele membre în care îşi desfăşoară activitatea, dreptul acestora la liberă circulaţie fiind unul dintre fundamentele Uniunii Europene şi ale Pieţei Unice. Astfel, România se opune oricărei iniţiative care ar pune în pericol principiul egalităţii în ceea ce priveşte libera circulaţie a lucrătorilor şi va continua să facă demersuri, în acest sens, pe lângă instituţiile europene abilitate să ia măsuri, astfel încât între cetăţenii europeni să nu existe discriminări”, afirmă ministrul Muncii, Marius Budăi.

Potrivit sursei citate, ministrul Marius Budăi i-a transmis aceste îngrijorări comisarului european pentru Ocupare, Afaceri Sociale, Incluziune şi Mobilitate, Marianne Thyssen şi în data de 5 decembrie 2018, când cei doi oficiali au avut o întrevedere bilaterală la Bruxelles.

„Situaţia s-a aflat constant în atenţia MMJS, care i-a transmis o scrisoare comisarului european Marianne Thyssen, pe acest subiect, încă din data de 25 octombrie 2018, imediat după ce Parlamentul Austriei a adoptat decizia de a indexa alocaţiile copiilor muncitorilor rezidenţi. Mai mult, situaţia i-a fost semnalată comisarului pentru Ocupare, Afaceri Sociale, Incluziune şi Mobilitate încă dinainte de adoptarea deciziei de către Parlamentul Austriei, mai exact la data de 17 octombrie 2018, în cadrul unei întrevederi bilaterale pe care Marianne Thyssen a avut-o cu Lia-Olguţa Vasilescu, ministru al Muncii la data respectivă”, se menţionează în comunicat.

De asemenea, în comunicat se subliniază că Marianne Thyssen a precizat, în mod constant, că executivul european respinge promovarea mecanismului indexării alocaţiilor pentru copiii lucrătorilor mobili UE. În acest sens, Marianne Thyssen a reafirmat şi importanţa promovării principiului la contribuţii egale prestaţii egale (în contextul revizuirii Regulamentelor 883/2004 şi 987/2009 privind coordonarea sistemelor de securitate socială) alături de principiul remuneraţiei egale pentru aceeaşi activitate desfăşurată în acelaşi loc (în contextul revizuirii Directivei detaşarea lucrătorilor).

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.