Demisă. Dăncilă dă lovitura pe ultima sută de metri. Vrea să cumpere primarii cu banii românilor
Un scurt bilanț al guvernării rușinoase și păguboase a PSD din ultimii șapte ani și jumătate
Ultima Ora Economic Politic

7 miliarde de euro, pierdute din fonduri europene din cauza Guvernului Dăncilă. Unde ar fi mers acești bani

Ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mânzatu, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că la finalul mandatului de patru luni, lasă nesemnate proiecte de investiţii în domeniul apei şi apei uzate, în valoare de 7,1 miliarde de euro, cauza fiind lipsa unui ministru al Mediului.

„Marea durere pe care o avem toţi cei din Ministerul Fondurilor Europene, trebuie să o exprimă alături de operatorii de apă, alături de cei care investesc bani eruropeni în reţelele de apă, este că din cauza faptului că România nu a avut un ministru interimar la Mediu şi din cauza acestor neînţelegeri cu Preşedintele României care nu a nominalizat un ministru interimar la Mediu, lăsăm pregătite, gata de a fi semnate, dar de o lună de zile întârziate, proiecte în valoare de 7,1 miliarde de euro, pregătite, gata de a se semna contractele de finanţare la nivel naţional şi de a fi trimise la Comisia Europeană în domeniul investiţiilor de apă şi apă uzată”, a explicat Mânzatu.

Ministrul a mai justificat nesemnarea contractelor prin lipsa avizului din partea Ministerului Mediului pe Hotărârea de Guvern care ar fi putut aproba proiectele.

„Aceste proiecte nu au putut fi aprobate pentru că lipsea o Hotărâre de Guvern referitoarea la aplicare unei rate de 6% de cofinanţare la aceste investiţii. Este o Hotărâre de Guvern care reglementează conţinutul analizei post beneficiu la proiectele de apă, era necesară o modificare înainte de a semna contractul de finanţare cu operatorii de apă. Stăm de o lună de zile şi ne uităm la aceste proiecte şi nu reuşim să la aprobăm şi nici să le trimitem la Comisia Europeană pentru că avizarea Hotărârii de Guvern trebuia făcută şi de un ministru al Mediului”, a mai declarat aceasta.

Roxanei Mânzatu a mai anunţat că în acest moment absorbţia de fonduri europene a României este de 9,8 miliarde de euro, un procent de 32%, aproape de media europeană de 35%.

„Dacă în decembrie 2016 vorbeam de plăţi efectuate în proiecte de circa 100 de milioane de euro, adică 0,4% din alocarea aferentă României de la Uniunea Europeană, astăzi, în octombrie 2019 plăţile efectuate se apropei de 6 miliarde de euro, 5,9 miliarde de euro, însemnând plăţi în valoare de 22,2%, proiecte strict din politica de coeziune. Astfel încât rata absorbţiei consolidate la nivelul ţării noastre astăzi este de 32%, o sumă de 9,8 miliarde de euro, sumă care a fost cerută şi rambursată de Comisia Europeană României. Suntem într-adevăr sub media europeană, media europeană este undeva la 35%”, declarat ministrul Fondurilor Europene.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.